Preminula najstarija Vojvođanka

Juče je u svom rodnom mestu Stepanovićevu, na mesnom groblju sahranjena Sofija Kuprešanin, nastarija žiteljka ne samo u tom mestu već i u celoj Vojvodini.
Juče je u svom rodnom mestu Stepanovićevu, na mesnom groblju sahranjena Sofija Kuprešanin, nastarija žiteljka ne samo u tom mestu već i  u celoj Vojvodini.

 

Sofija je proživela gotovo 104 godine, a bila je starija i od samog mesta Stepanovićeva u kom je provela najveći deo svog života.

"Mama je rođena u ličkom gradiću Gračac juna 1911. a njen otac Petar Rastović, solunski dobrovoljac, sa suprugom Anom i drugom ćerkom Smiljom, ovde je kolonizovan 1920. godine", objašnjava ćerka Vera. Tadašnji kolonisti su zapravo stigli na obližnju pustaru Henerika, a samo Stepanovićevo (dobilo je ima po Stepi Stepanoviću), mesto je gde se Sofijina porodica preselila tek 1924, kada je njoj bilo 13 godina.

Svi u porodici bili su dugovečni, pa je tako Ana poživela 86, Petar 84, a Smilja 82 godine. Ipak, samo je Sofija nadživela ceo jedan vek.

"Bila je izuzetno snažnog duha, karakterističnog i za muškarce, a naročito žene iz podneblja u kojem je rođena. U 99. godini je polomila kuk, ali je posle operacije ponovo prohodala", priča njena ćerka o svojoj snažnoj majci.

Sofija je ostavila uz Veru i ćerku Ljubicu, i svoje unuke Aleksandru i Đurđicu i praunuke Saru i Larisu.

  • 05.02.2015 10:32
    Neka ti je laka Bačka crnica.
  • S

    05.02.2015 09:58
    Neka je laka crna zemlja dragoj licanki.Dostojanstveno i skromno prozivela svoj vek,iz mnoge ratove i prepreke,ali gorstacka konstitucija omogucila dug vek.Potomci neka budu ponosni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina