Pančevo: Ultrazvučni aparat čeka deo iz Francuske

Ultrazvučni aparat u Službi za radiološku dijagnostiku Doma zdravlja u Pančevu od 15. januara je u kvaru.
Ultrazvučni aparat u Službi za radiološku dijagnostiku Doma zdravlja u Pančevu od 15. januara je u kvaru.

Razlog je neprekidan rad ovog aparata na kome je za godinu dana obavljeno devet hiljada pregleda, kaže načelnica doktorka Olivera Moc.

Međutim, dok se čeka na novi deo, u ovom centru se rade ultrazvučni pregledi štitne žlezde i dopler krvnih sudova, ali na aparatu slabije rezolucije. Jedino se ultrazvučni pregledi dojke za sada ne zakazuju.

"Pacijenti su vraćeni samo tog dana kada je aparat pokvaren, dok nismo dobili na korišćenje portabl aparat od firme koja nam servisira ultrazvučni aparat. Aparat radi dvanaest sati dnevno svakog radnog dana tokom cele godine. U toku prošle godine urađeno devet hiljada ultrazvučnih pregleda a bilo je planirano šest hiljada, i zaista veliki pritisak na aparat i našu službu. Tako da ploča za elektronsko napajanje mora da bude zamenjena, a deo se nabavlja iz Francuske i u zavisnosti od carinske procedure mi ćemo čekati na popravku tog aparata", kaže Moc.

Do tada, objašnjava ona, rade se ultrazvučni pregledi i abdomena i štitne žlezde i krvnih sudova, mada se malo ograđuje jer ovaj portabl aparat nema tako dobru rezoluciju kao pomenuti aparat i čekaju pacijentkinje na ultrazvuk dojke zato što sonda nije odgovarajuća za neke finije promene.

Popravka ultrazvučnog aparata se očekuje za dve nedelje i tada će sve žene koje čekaju na ultrazvučni pregled dojke biti pozivane telefonom. U Službi za radiološku dijagnostiku za sve preglede se čeka najduže do tri meseca, naglašava načelnica doktorka Olivera Moc.

Međutim, ukoliko žena uoči promene na dojci, šalje se na hitan ultrazvučni pregled kod onkologa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.