Nova prodaja jedini spas za zrenjaninski Žitoprodukt

Manjinski akcionari "Žitoprodukta" iz Zrenjanina nisu uspeli da spreče rasprodaju imovine ovog žitomlinarskog preduzeća, iako su na vreme upozorili sve nadležne da privatni izvršioci nemaju šta da traže u ovoj firmi, čiji pravni status čeka na rešavanje punih pet godina.
Manjinski akcionari "Žitoprodukta" iz Zrenjanina nisu uspeli da spreče rasprodaju imovine ovog žitomlinarskog preduzeća, iako su na vreme upozorili sve nadležne da privatni izvršioci nemaju šta da traže u ovoj firmi, čiji pravni status čeka na rešavanje punih pet godina.

Državni zastupnik kapitala u "Žitoproduktu" Vojislav Turinski takođe je ukazao da je zakonom zabranjeno otuđenje imovine ove fabrike. Ali, izostalo je reagovanje nadležnih - Privrednog suda iz Zrenjanina, Ministarstva pravde i Direkcije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom.

Privatni izvršioci bez problema su uradili posao. Na javnoj ponudi, kupcu iz Šapca prodali su 32 dela proizvodne linije za kore za sedam miliona dinara, odnosno, 60 odsto od procenjene vrednosti. Ostalo je sedam neprodatih delova koji će potencijalnim kupcima biti ponuđeni kroz petnaestak dana.

"Nažalost, nisu uslišeni naši zahtevi, a prodajom imovine mi smo sigurno jedini oštećeni. Iako posedujemo 27,2 odsto akcija, ni na koji način ne možemo da zaštitimo svojinska prava", kaže za "Novosti" Ljubomir Jurišić, predsednik Udruženja manjinskih akcionara "Žitoprodukta", koje ima više od 1.300 članova.

Izvršiteljka Jasmina Trbović Stanković izjavila je da je licitacija prošla bez problema i da je poverilac u potpunosti postupao u skladu sa odlukom suda.

Sunovrat ove firme zapoečo je kada je bivši gazda Đorđe Božić, kontroverzni biznismen iz Zemuna, postao većinski vlasnik "Žitoprodukta" 2007. Tada je za 72,8 odsto kapitala fabrike državi platio nešto više od milion evra. Loše je poslovao i doveo "Žitoprodukt" do bankrota. On je od banaka uzeo kredit od oko četiri miliona evra, kupio nekoliko drugih firmi, silosa i mlinova, a bez saglasnosti manjinskih akcionara pod hipoteku stavio celokupnu imovinu "Žitoprodukta".

"Pet godina pokušavamo da saznamo pravni status "Žitoprodukta", ko je titular firme i šta će biti sa našim akcijama, ali bez uspeha. Zainteresovani smo da akcije pripojimo državnom paketu ukoliko dođe do prodaje fabrike, ali nemamo ni tačnu informaciju dokle je stigao proces protiv Božića u beogradskom Višem sudu", ističe Jurišić, uveren da bi rešavanje statusa ovog žito-mlinskog giganta u Zrenjaninu umnogome uticalo i na položaj poljoprivrednika u srednjem Banatu, jer priželjkuju sigurnog otkupljivača i skladišatara žitarica.

Prema saznanjima "Novosti" iz Višeg suda u Beogradu, još traje nekoliko postupaka za oduzimanje imovine Đorđu Božiću, dok je slučaj "Žitoprodukta" pravosnažno okončan. Rešenjem ovog suda, akcije u ovoj firmi privremeno su mu oduzete. Koji su sledeći koraci, ni posle pet godina trajanja ove privremenosti, nije jasno manjinskim akcionarima.

Stečaj u "Žitoproduktu" najverovatnije se ne pokreće zbog interesa zakupaca, mada je firma u blokadi više od 1.200 dana, za iznos od oko milijardu dinara. Međutim, pošto je to znatno više od vrednosti imovine, ukoliko dođe do bankrota, uglavnom će se namiriti bankari, dok će manjinski akcionari moći da se oproste od svojih akcija.

  • propast

    06.04.2015 11:32
    -__-
    jos jedna u nizu propasti firmi u srbiji klasicna pljacka i otimacina nezainteresovanost nadlaznih da resavaju probleme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina