Pokrajinska vlast pozdravlja najavu razgovora o finansiranju APV

Vojvođansku administraciju, koju čine DS, LSV i SVM, pozitivno je iznenadila najava premijera Aleksandar Vučića da će u maju početi razgovori oko donošenja Zakona o finansiranju Vojvodine.
Vojvođansku administraciju, koju čine DS, LSV i SVM, pozitivno je iznenadila najava premijera Aleksandar Vučića da će u maju početi razgovori oko donošenja Zakona o finansiranju Vojvodine.

Zamenik predsednika LSV, Bojan Kostreš, kaže da je "Liga obradovana najavom premijera Vučića jer to pokazuje da sazreva svest da se o Vojvodini mora razgovarati kako ona ne bi postala problem".

"Pitanje usvajanja zakona o finansiranju Vojvodine jedno od najkompleksnijih političkih pitanja danas u Srbiji, ne zbog same sadržine tog zakona, već zbog činjenice da povodom njega sve političke stranke i čitava politička javnost Srbije treba da se izjasni da li Vojvodina treba da postoji i koji stepen autonomije treba da konzumira", ocenio je Kostreš za "Blic".

"Stav Lige je da Vojvodina treba da ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, kao i imovinu zagarantovanu ustavom. Predlog rešenja zakona o finansiranju koji smo napravili zajedno sa DS i SVM je ispod toga i minimum je na koji možemo da pristanemo, ali verujemo da je to maksimum koji u ovom momentu može da se postigne", izjavio je Kostreš.

Poslanik DS-a Nenad Borojević podseća da je "Vlada Srbije odredila da se do marta prošle godine formira i radna grupa koja bi trebalo da izradi predlog zakona". "Nije urađeno ništa, Vojvodina je svoj deo uradila i sad ostaje samo da se sedne i da se dogovori kakva bi dinamika bila s obzirom na to da smo mi spremni za raspravu i očekujemo da ona bude u skupštinskoj proceduri već do kraja maja", smatra Borojević.

Šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Vojvodine, Šandor Egereši, kaže da je vreme da se taj zakon donese. "Mi znamo kako je do sada finansirana Vojvodina zato moramo rešiti ovo pitanje pošto ono jedno od sudbonosnih pitanja budućnosti naše pokrajine", kaže Egereši.

Potpresednik pokrajinske skupštine Đorđe Milićević (SNS) mišljenja da je ovaj zakon potreban, a da je tekst koji su predložili DS, SVM i LSV u osnovi dosta rigidan. "Mi imamo jedan drugi pristup, smatramo da treba krenuti od takozvanog praznog papira neopterećeni bilo kakvim rešenjima i u dijalogu, konsultujući struku doći će se do najkvalitetnijih rešenja", kaže Milićević.

  • v

    09.04.2015 23:05
    ljudi mene ovo asocira na: http://opusteno.rs/slike/2013/11/smesne-slike-20527/reci-mi-nesto-prljavo.jpg
  • Toma

    09.04.2015 11:47
    neverovatno
    da će vucic morati da izađe pred Pajtića i razgovara s njime na nivou republički-pokrajinski premijer.

    vucic se na sledećim izborima pojavljuje kao spasilac Vojvodine sa argumentacijom da će on rešiti autonomiju pošto demokrate nisu u stanju da je ostvare 15 godina.
    Odjednom će se prepakovani četnici i njihovo glasačko telo sa 2 zuba i 3 razreda škole zalagati za autonomiju kao da su je čekali ceo život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".