Sivac: Trojica dečaka biće oduzeta hraniteljskoj porodici

Trojica dečaka u Sivcu doživela su šok najavom socijalnih radnika u Kuli i Odžacima da će biti izmešteni iz hraniteljske porodice, u kojoj žive 11 godina.

Trojica dečaka u Sivcu doživela su šok najavom socijalnih radnika u Kuli i Odžacima da će biti izmešteni iz hraniteljske porodice, u kojoj žive 11 godina.

Hranitelji Branka i Šandor Dragić ne mogu da se pomire sa tim da će im oduzeti trinaestogodišnjeg Đuru, godinu dana mlađeg Miloša i desetogodišnjeg Danijela, koje su zavoleli kao svoju decu. Dragićima je javljeno da više ne šalju decu u školu i da će hitno biti pronađena porodica u koju će njihovi štićenici biti prebačeni. Dečaci od tada ne prestaju da plaču. "Sva trojica su iz opštine Odžaci. Prvo smo dobili Đuru sa 2,5 godina, pa Miloša sa dve i njegovog rođenog brata Danijela sa 16 meseci. Rekao sam socijalnim radnicima da nam ne trebaju pare, samo da nam ostave decu", kaže Šandor.

On i njegova supruga obavešteni su da će izgubiti licencu za hranitelje, koja se produžava svake druge godine, zbog toga što dečaci, kako kažu, nemaju radne stolove i kompjutere i što sva trojica spavaju u istoj sobi. "Jedanaest godina je tako moglo, a sad odjednom ne može. Stavljena je primedba i da nismo materijalno obezbeđeni. Kad smo uzimali decu, ja sam bio zaposlen u Domu zdravlja u Vrbasu, gde sam otpušten kao tehnološki višak, ali nismo neobezbeđeni, jer imamo gazdinstvo u kojem držimo dosta stoke", ističe Šandor.

Dečaci su rekli da im se sviđa tu gde su i da ne žele nikuda da idu. Đura kaže da im nije važno šta imaju, nego sa kim su. Direktorka Centra za socijalni rad u Kuli Gordana Vakula kaže da je stručni tim ove ustanove nedvosmisleno utvrdio da porodica Dragić ne ispunjava opštu podobnost za bavljenje hraniteljstvom. Navedeno je da deca nemaju svoj radni prostor i prostor za igru, a da porodica nema sopstvenih prihoda osim nadoknade koju dobija za hraniteljstvo.

U Centru za socijalni rad u Odžacima napominju da od njih nije potekla inicijativa za izmeštanje dece iz hraniteljske porodice u Sivcu. "Deca su u toj porodici čvrsto integrisana i vezana za hranitelje, idu redovno u školu, dobrog su zdravstvenog stanja i u kontaktu su sa svojim prirodnim okruženjem, iz kog su izdvojena. Oni žele da ostanu u toj porodici, ali ako centar u Kuli dostavi odluku da hranitelji ne poseduju opštu podobnost, deca će morati da budu izmeštena", kaže socijalna radnica Slavica Kekić. Dečaci hranitelje zovu mama i tata, što je, kako kaže Šandor, naljutilo psihologe.

"Đura ima oca i babu u Odžacima, a majka mu je umrla. Miloš i Danijel imaju i majku i oca u Laliću. Mi smo ih upoznali sa njihovim biološkim porodicama i naravno da znaju da im mi nismo roditelji, ali žele tako da nas oslovljavaju, jer smo i mi njima, kao i oni nama, prirasli srcu",zaključio je Dragić. Socijalni radnici ističu da je porodica Dragić trebalo da zadrži distancu u odnosu sa decom, jer će ona kad-tad od njih otići.

  • Mara

    23.10.2015 16:58
    Pitam se..
    Ako ih zaista toliko vole i ako nisu finansijski motivisano zasto ih nisu usvojili posle 11 godina?
  • Sremac

    23.10.2015 11:51
    Posle 11 godina oduzimanje dece od staratelja se naziva kriminalnim aktom rasturanja porodice. Interesantno je kako drzavna biroktatija nema ni grama mozga kada su ovakve stvari u pitanju.

    Sve je istrulilo do kostiju u ovom oboru zvanom srbija ....
  • Teta

    23.10.2015 07:46
    Inace sva deca u Srbiji imaju kompjuter i svoju sobu.Ovi plemeniti ljudi ih prihvatili i pored njihovih zivih roditelja a sta dozivljavaju.Ni deca ovih u Centru za soc. rad nemaju ono sto traze od drugih.Sramota za sistem i drzavu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".