Subotica: Počela izgradnja regionalne deponije

Uručivanjem građevinske dozvole simbolično je počela izgradnja Regionalne deponije kod Subotice, sistema za upravljanje otpadom za sedam opština severa Bačke i Banata.
Uručivanjem građevinske dozvole simbolično je počela izgradnja Regionalne deponije kod Subotice, sistema za upravljanje otpadom za sedam opština severa Bačke i Banata.

Ovo je najveća investicija Evropske unije u Srbiji vredna 24 miliona evra. Najveći deo sredstava, oko 20 miliona evra, obezbedila je Evropska unija, država je obezbedila 3.2 miliona evra, a Subotica i šest opština regiona ukupno milion evra.

Regionalna deponija gradi se između sela Bikovo i Orom, a njome će biti rešeno pitanje otpada u Subotici, Senti, Kanjiži, Novom Kneževcu, Čoki, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu. Prema planu, rok za završetak radova je januar 2017. godine.

Regionalni sistem za upravljanje otpadom činiće sanitarna deponija, postrojenje za razdvajanje sekundarnih sirovina, kompostirnice, sabirni centri i transfer stanice. Biće izgrađeno tri transfer stanice u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topolu, svaka opština imati i reciklažno dvorište, odnosno sabirni centar za otpad, dok će grad Subotica imati tri sabirna centra.

Pored sanitarne deponije biće izgrađen sistem za preradu sekundarnih sirovina, gde će se odlagati otpad po vrstama i svojstvima, koji će se pripremiti za reciklažu. Na ovaj način biće izdvojen samo onaj otpad koji ne može dalje da se prerađuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.