Bugarski: Država štedi preko grbače Pokrajine i samouprava

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski rekao je da je Republika rešila da "uštedi preko grbače lokalnih samouprava i autonomne pokrajine".
Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski rekao je da je Republika rešila da "uštedi preko grbače lokalnih samouprava i autonomne pokrajine".

On je na savetovanju na temu "Nove poslovne obaveze u javnom sektoru", gde je bilo reči o zakonskim novinama koje se očekuju u javnom sektoru, da je republička vlast pokazala da ne postoji jasan koncept u reformama javnog sektora i ponovio stav Pokrajinske vlade da „nije na Beogradu da definiše broj zaposlenih, već da tu odgovornost treba da preuzmu na sebe političari na lokalu, tako što će organizovati javnu administraciju na najbolji mogući način.

"Prema postavljenim kriterijumima, očekujemo da će biti oko 30.000 zaposlenih na teritoriji Vojvodine u javnom sektoru, uključujući i javna komunalna preduzeća, što ne smatramo da je preveliki broj. Vi sada imate situaciju gde Republika kroji odelo gde je jednu nogavicu napravila kraćom. Skratila je kroj za lokal i za pokrajinu, gde je reforme predvidela za javni sektor sa javnim preduzećima, dok republička javna preduzeća svojim reformama nije obuhvatila. Tu nastaje velika razlika. Kada govorimo o 30.000 zaposlenih u Vojvodini, taj broj obuhvata i sva javna preduzeća, dok u Beogradu i beogradskim opštinama broj zaposlenih daleko prevazilazi 30.000 i tu vidite da ne postoji koncept, niti jasno opredeljenje da nešto uradite, već se samo pokušava da se uštedi preko grbače lokalnih samouprava i autonomne pokrajine, dok im istovremeno namećete nove obaveze kao izgovor sopstvene loše politike", ocenio je Bugarski i dodao da se mehanizam uticaja na kreiranje politike u Srbiji sveo na odlučivanje jednog čoveka – predsednika vlade.

Po pitanju plata u javnoj upravi, Bugarski je ocenio da država mora da se bori da u javnoj upravi rade najkvalitetniji ljudi, koje mora adekvatno platiti i da počne da vrednuje radnike u odnosu na neradnike.

"Morate pročistiti redove od neradnika, ali tu nastaje problem, jer kada pokušate, vi u praksi gubite radne sporove i to država mora da razjasni. Važno je razdvojiti rad od nerada, ali država mora profesionalce da vrednuje adekvatno, gde policija, medicinski i prosvetni radnici moraju biti dobro plaćeni za svoj posao, kako bi imali sigurnost i motivaciju. Isto tako javna administracija mora da ima najbolje profesionalce, ne treba advokatske kancelarije da pišu Zakone", zaključio je Bugarski.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".