Avanturistkinja iz Zrenjanina prejerdrila Atlantski okean

Planinarki Nini Ađanin (33) prijatelji su često govorili "siđi sa planine i idi na more", a krajem prošle godine ih je poslušala i na svom putu dalko odmakla.
Ova Zrenjaninka se, međutim, nije brčkala u plićaku, nego je za 22 dana prejedrila Atlantik. Bez mnogo jedriličarskog iskustva i opijena romantičnim avanturističkim pričama o moreplovcima, Nina je, nakon osvajanja najviših svetskih vrhova, sa mužem i još tri para odlučila da na vetar pređe ceo okean.
 
Krenuli su iz Gibraltara. Do Kanarskih ostrva, gde su pristali da kupe voće i povrće, trebalo im je četiri dana, a onda još 18 do mesta Gvadalupe. Četiri vremenske zone, 5.000 kilometara i 22 dana na brodu, na nekoliko kvadratnih metara prostora. "Na svaka dva sata imali smo smene. Uvek je neko morao da gleda radar, oblake, da sluša radio stanicu... Jedra smo dizali i spuštali i po šest-sedam puta dnevno. Prvih par dana borila sam se sa morskom bolešću. Povratiš, umiješ se i ideš dalje. Najteže je bilo noću, jer po morima svašta pluta, od ogromnih kontejnera do napuštenih jedrilica. Te stvari se ponekad ne pojave na radaru i, ako bismo udarili u njih, potonuli bismo", kaže Nina.
 
Odlučili su da idu stazom sa sigurnim vetrom u leđa, putem kojim je išao i Kolumbo. "Krenuli smo južno uz Afriku. Tu su nas jurili marokanski ribari. Na radaru bi videli da smo jedrilica, pa jurili ispred nas da nam postave mreže za ribu, jer su znali da je nama teško da menjamo pravac i da ćemo im se upetljati u mreže i pokidati ih. Tada bi nam tražili novac. Prvi deo puta bežali smo od njih", kaže ona.
 
Kako je na jedrilici nemoguće kuvati, jeli su ono što upecaju, a Nina je maštala o supi, paprikašu i jutarnjoj kafi. "Teško je, odsečen si od sveta. Tokom putovanja preminuo mi je ujak, a saznala sam to dve nedelje kasnije", priča Nina.
 
Dok su bili u Evropi, bilo je ledeno. Nina je ispod nepromočive jakne imala i perjanu. Ali, kako su se približavali Americi, bilo je sve toplije. "Kada smo nakon tri nedelje kročili na tlo, vrtelo nam se u glavi i hodali smo kao pijani. Kada si toliko vremena na brodu i približiš se kopnu, osetiš miris tla", priseća se Nina.
 
Ona bi volela da jednog dana prejedri i Pacifik, za šta bi joj trebalo bar godinu dana. Pre toga, kako kaže poslovica ali i sama Nina "Hvali more, drž‘ se kopna".
 
Umakla Talibanima na Himalajima
 
Nina je bila 500 metara udaljena od mesta na kojem su 2013. talibani na Himalajima ubili 11 njenih kolega. Svoj 30. rođendan proslavila je na minus 45 stepeni, penjući se na najveći vrh Severne Amerike, Denali. Tada joj je Aljaska dodelila orden časti jer je jednog Amerikanca spustila sa 5.300 na 4.300 metara nadmorske visine pošto se nije dobro osećao.
 
Autor: Blic
  • Bumerang

    08.01.2016 13:41
    Mala otkida! Svaka čast.
  • neko iz mase

    08.01.2016 13:00
    bravo
    Ponosan sam na ovu sosu. Sve čestitke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina