Sombor: Kontejneri umesto automobila

Dosadašnji pokušaji privatizacije i pronalaženja strateškog partnera Fabrike "Zastava - specijalni automobili" u Somboru nisu uspeli, pa je sudbina ovog nekadašnjeg giganta i dalje neizvesna.
Dolaskom "Fijata" u Srbiju, krajem 2008. godine, fabrika u Somboru, koja je u sastavu kragujevačke Grupe "Zastava vozila", ostala je jedina koja je nastavila proizvodnju nekadašnjeg "Zastavinog" programa.
 
Prestankom proizvodnje "Zastavinih" putničkih automobila, kao kolateralna šteta, somborska fabrika je u decembru 2010. godine proizvela poslednje modele "pikapa" i "floride poli".
 
Posle 120.000 proizvedenih specijalnih višenamenskih vozila, stiglo se do kraja. U 2010. godini proizvedeno je 156 vozila i nakon toga je, praktično, proizvodnja prestala.
 
Od tada je preduzeće u restruktuiranju i usledilo je traženje investitora. Odmah po gašenju proizvodnje prvi ozbiljni strateški partner, predstavinih italijanske "Stole", obišli su fabriku, ali je sve ostalo na toj poseti.
 
Narednih godina za somborsku "Zastavu" interesovalo se još nekoliko italijanskih i kineskih preduzeća. Tako su se na oglas Agencije za privatizaciju 2013. godine javile dve firme, a jedna od njih je bila kineska "Huang Hui", iz oblasti auto-industrije, zainteresovana da ovde proizvodi "pikap" vozila.
 
Predstavnici te kompanije posetili su fabriku i usledili su pregovori o saradnji. Međutim, do saradnje ipak nije došlo, iako je tada izgledalo da je to najozbiljniji strateški partner.
 
U međuvremenu, srpsko grčka firma "Spajder" zakupila je deo fabrike, u čijim pogonima proizvodi kontejnere za smeće i izvozi ih na strana tržišta. Ova firma poslala je Ministarstvu privrede uoči Nove godine pismo o namerama da kupi polovinu preduzeća i čeka se odgovor. 
 
Istovremeno je menadžment "Zastava - specijalni automobili" predao Agenciji za privatizaciju program za prodaju celokupne imovine. Budući da je fabrika bila u grupi preduzeća za restruktuiranje i da nije našla kupca, automatski po zakonu trebalo bi da ode u stečaj. Tako bi se, ako bi se kupac i pronašao, imovina preduzeća prodala iz stečaja.
 
Autor: Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina