Bela Crkva: Odbornici DS i LSV najavljuju štrajk glađu

Odbornica LSV u Skupštini opštine Bela Crkva Sandra Ristić izjavila je da će odbornici koji iz protesta spavaju u sali lokalnog parlamenta večeras početi štrajk glađu, ukoliko ne dobiju odgovor od nadležnog ministarstva na prigovore koje su uložili na, kako tvrde, nelegalnu smenu lokalne vlasti u tom mestu.

"Poslali smo svu dokumentaciju ministarki za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički. Ukoliko večeras do 20 sati ne dobijemo odgovor od nje, stupićemo u štrajk glađu", kazala je Sandra Ristić.

Dodala je da je utvrđeno da nije postojao nikakav ugovor o unajmljivanju privatnog obezbeđenja koje je u petak zabranjivalo odbornicima LSV-a i Demokratske stranke da uđu u zgradu Skupštine opštine.

"Dakle, reč je o nasilnicima i batinašima", ocenila je Sandra Ristić.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je juče da njeno ministarstvo utvrđuje i štiti zakonitost rada skupštine i dodala da je to u slučaju Bele Crkve ključno pitanje.

"Potrebno je uspostaviti narušenu stabilnost i što pre se posvetiti javnim poslovima u interesu svih građana", kazala je Kori Udovički.

Ona je u odgovoru na dopis koji joj je uputio Stanko Petrović, koji je razrešen funkcije predsednika Opštine Bela Crkva na spornoj sednici Skupštine opštine koja je održana u petak, navela da je za postupak izbora ili razrešenje funkcionera u organima jedinica lokalne samouprave nadležan Upravni sud.

Udovički je dodala da Ministarstvo očekuje da dobije od nadležnih iz Skupštine opštine Bela Crkva sve akte i dokumentaciju vezanu za zakazivanje i održavanje sednice skupštine.

Odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke i Jedinstvene Srbije smenili su u petak na vanrednoj sednici opštinsko rukovodstvo u Beloj Crkvi i imenovali Darka Bogosavljevića iz SNS za novog predsednika opštine. Sednica je održana u zgradi Kulturno-prosvetnog centra, a odbornici DS i LSV joj nisu prisustvovali.

Darko Bogosavljević je izjavio da DS i LSV nisu hteli da prihvate da više nemaju većinu u lokalnom parlamentu. "Oni su i fizičkim putem pokušali da ometaju i prekinu sednicu", kazao je Bogosavljević.

On je objasnio da je za njegovog zamenika izabran Marjan Aleksić, koji je nedavno iz JS prešao u SNS, a da je predsednik Skupštine ostao Nenad Živanović iz JS. Potpredsednik SNS-a Igor Mirović u petak je optužio DS i LSV za "fabrikovanje lažnih afera".

Ministar policije i potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović optužio je odbornike LSV i DS da su odgovorni za upotrebu biber spreja u incidentima u petak, što su oni najoštrije demantovali.

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da će, zbog situacije u Beloj Crkvi, tražiti od međunarodne zajednice da zaštiti građane Vojvodine.

Autor: Beta

Foto: N1

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".