Srbobran: Iscurila nafta iz cisterne dužinom od osam kilometara

Od Turije do Srbobrana noćas se izlila sirova nafta iz cisterne pančevačke kompanije "Eko maber“, koja ju je prevozila sa NIS-ove bušotine.

Do incidenta je došlo kada se otvorio ventil na cisterni, nakon čega je došlo do izlivanja nafte koja je potom počela da teče. Nafta se izlila u dužini od skoro osam kilometra u dužini puta od Turije do Srbobrana. Posledice su vidljive, a radnici za sanaciju koriste praškasti materijal kako bi uklonili naftu sa puta.

"Na delovima saobraćajnica u Srbobranu i Turiji došlo je do curenja manje količine fluida iz cisterne koja ga je prevozila sa NIS-ove bušotine. Reč je o cisterni pančevačke kompanije "Eko maber“. Uz pomoć stručnih službi i nadležnih organa odmah su preduzete mere i otpočelo je čišćenje delova puteva na kojem je došlo do curenja fluida i to uz pomoć specijalizovanih vozila, koja su opremljena savremenim sredstvima i opremom za ove namene. Životna sredina nije ugrožena. Tačan uzrok koji je doveo do curenja fluida biće utvrđen istragom“, navode u NIS-u.

Ova nafta se kamionima transportuje sa naftnog polja u Srbobranu do rafinerije gde ide na dalju preradu, a transportna ruta je kroz ovaj bački gradić. Dragan Kurjački iz Ekološkog pokreta Srbobran kaže za portal 021 da mu nije jasno ko dopušta da kamioni prolaze kroz ulice u kojima je zabranjen prolazak za vozila teža od sedam tona.

- Oni imaju put koji je namenjen za prevoz nafte. Nalazi se izvan naseljenog mesta i povezuje bečejski put sa atarom. Problem je što je put praktično uništen, a NIS ne radi ništa povodom toga već ide linijom manjeg otpora, pa onda vozači prolaze kroz naseljena mesta što je dovelo do današnje katastrofe - kaže Kurjački.

Kamion je zadržan u stanici policije u Srbobranu, a protiv NIS-a i podizvođača radova za NIS, firme čiji je kamion vlasništvo, biće podnete krivične prijave. Ovo inače nije prvi put da stanovnici opštine Srbobran imaju ovakav problem. Pre nekoliko meseci se dizalica, odnosno toranj kompanije NIS, prevrnuo u samom centru Turije.

Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".