Kršenje zakona u Staroj Pazovi i Kuli

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorila je danas javnost da su opštine Stara Pazova i Kula, u postupku konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja, prekršile Zakon o javnom informisanju i medijima.
Kako se navodi u saopštenju, prekršen je i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, iako ti procesi nisu dovedeni do kraja ni u jednoj od ovih lokalnih samouprava.
 
U saopštenju je obrazloženo da je Stara Pazova 11. februara objavila konkurs koji je sadržao čitav niz nepravilnosti, koje ukazuju na moguću diskriminaciju medija i medijskih sadržaja.
 
Kako se navodi, Konkurs je koncipiran tako da njegove odredbe i uslove može da ispuni samo jedan medij, zbog čega je Koalicija 16. februara uputila dopis toj lokalnoj samoupravi sa molbom da ispravi nepravilnosti i uskladi konkurs sa Zakonom i Pravilnikom.
 
Kada se radi o opštini Kula, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, kao koalicija reprezentativnih organizacija, uputila je predlog za članove nezavisnih stručnih komisija u toj opštini, ali ni jedan predlog nije prihvaćen.
 
Umesto toga, predsednik opštine Kula Dragan Trifunović imenovao je u komisiju zaposlenog u Opštinskoj upravi, što je suprotno zakonu, koji predvidja da se članovi komisije biraju iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika.
 
- Nejasno je na osnovu kojih kriterijuma su odabrana i preostala dva člana komisije, novinar Mihajlo Zazuljak i pesnik Zoran M. Mandić, niti ko ih je predložio - piše u saopštenju. 
 
O kršenju zakona u Staroj Pazovi i Kuli, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja informisaće Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i druge nadležne organe i institucije.
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.