Bugarski: U vojvođanskim opštinama tri puta više ulaganja nego u celoj Srbiji

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je na konferenciji "Izazovi javnih finansija lokalnih samouprava" da će u 2016. godini, u odnosu na BDP, u vojvođanskim opštinama biti tri puta više kapitalnih ulaganja nego na teritoriji Srbije.
To je jedan od rezultata predstavljene analize Udruženja finansijskih analitičara, ali Bugarski upozorava da je za poboljšanje statusa lokalnih samouprava potrebno još mnogo razgovora, dijaloga i zajedničke komunikacije između lokalnog i republičkog nivoa.
 
"Još mnogo zajedničkog rada je potrebno između lokalnog i republičkog nivoa, gde se često stiče utisak da se okviri i pravila donose bez da se zaista sagledaju pravi gorući problemi i izazovi u opštinama ne samo u Vojvodini, već i u celoj Srbiji. Gleda se forma, a ne sadržina. Dakle, potrebna je jača komunikacija i saradnja između poreskih uprava, kao i da se tradicionalni prihodi ne zadržavaju u Beogradu, pa da onda lokalne samouprave moraju da uteruju nove poreze, već da ceo sistem bude postavljen tako da svi nivoi što efikasnije upravljaju novcem", upozorio je Bugarski i dodao da sadašnji Nacrt zakona o finasiranju lokalnih samouprava nije sagledao sve mogućnosti.
 
Bugarski je istakao da lokalne samouprave imaju sve više obaveza, građani sve više potreba, dok se izvori finansiranja tih obaveza i potreba dovode stalno pod znak pitanja, zbog čega je jačanje dijaloga i nalaženje novih rešenja nužnost.
 
Predstavljajući analizu ispred Udruženja finansijskih analitičara Srbije, Marko Ćulić je ocenio kao odličan podatak da u 2016. godini lokalne samouprave sa teritorije Vojvodine očekuju veća izvršenja na kapitalnim rashodima, odnosno da će se povećati kapitalne investicije od strane lokalnih samouprava u ovoj godini.
 
"Pozitivna ocena je da se u okviru budžetskog programa vidi tendencija povećanja izdvajanja za lokalni ekonomski razvoj, zatim dolazi do rasta kapitalnih ulaganja, a zaduženost lokalnih samouprava u Vojvodini nije zabrinjavajuća", rekao je Ćulić.
 
Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta Srbije istakao je ovom prilikom da je za lokalne samouprave ključna decentralizacija poreza na imovinu, gde je Srbija u odnosu na zemlje regiona prilično uspešna i naveo da su opštine u Vojvodini pozitivan primer gde je povećana naplata poreza na imovinu četiri i po puta.
 
"Vojvodina se razlikuje od lokalnih samouprava u Srbiji na primeru manjeg trošenja na zarade, dok je pre nekoliko godina Srbija bila bolja u kapitalnim rashodima, ali su opštine u Vojvodini sada to promenile, pa se u 2015. godini to povećalo za čak 30 odsto u odnosu na 2014. godinu", rekao je Nikola Altiparmakov.
 
Vladimir Obradović iz Srpskog menadzment centra zamerio je što se stiče jak utisak da centralne, nacionalne vlasti i institucije "nemaju poverenja u lokalne institucije da znaju da ispravno troše budžetski novac", kao i da je transformacija lokalnih budzeta u programske, kako je rekao, "samo formalna, ali ne i suštinska".
 
Autor: 021.rs
  • roki

    30.03.2016 08:11
    A sebi Bugarski koliko je stavljeno u dzepic??Isti ste svi....bljak
  • Zemljoposednik

    29.03.2016 08:32
    Najveci deo ulaganja u Vojvodinu je na teritoriji sremskih opstina koje se naslanjaju na Beograd (Pecinci, Pazova, Indjija), tamo malo pa malo nice po jedna nova hala, nesto manje u okolini Novog Sada. Ali to nije uspeh ni jedne vlade (pokrajinske ili republicke) jednostavno kompanije biraju blizinu velikih gradova i veliku bazu strucnije obrazovanih, dobru infrastrukturu ( autoputevi, zeleznica, aerodrom) i blizinu glavnog (i jedinog) trzista u Srbiji(Beograda i NS-a). Ali zato ostatak drzave odumire, susedni Irig, Ruma, Mitrovica i Sid su u raspadu, ljudi bez posla, infrastruktura se ne popravlja ni kad totalno propadne, mladi beze u BGD ili NS. Jos gore je na severu Backe ili u Banatu, o juznoj Srbiji, Brankovini, ili pak istocnoj Srbiji ne treba ni trositi reci, njih je i gospod bog zaboravio.
  • NS Alien

    29.03.2016 03:26
    Ma idi begaj
    Ikea ulaže samo u jedan posao kod Beograda više nego što je Vojvodina videla živog novca u svim ulaganjima od 2000. godine do danas.

    Šta ćemo sa tim?

    Ima više fabrika u užoj Srbiju u koje je uloženo višeevrića nego što su ikada mogli i da zamisle u svojim neostvarenim projektima DS i LSV.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".