Dačić: Neće biti referenduma u Vojvodini; LSV: Dačić bi da posvađa Vojvodinu i Srbiju

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da ne može biti organizovan referendum o odvajanju Vojvodine od Srbije, jer oni koji to traže nemaju većinu u Skupštini Vojvodine da bi o tome doneli odluku.

"Referenduma u Vojvodini svakako ne može biti jer o tome treba doneti odluku, a oni koji predlažu taj referendum nemaju većinu da donesu odluku ni u mesnoj zajednici, a kamoli u pokrajinskoj skupštini", rekao je Dačić posle razgovora sa šefom poljske diplomatije Vitoldom Vaščikovskim.

Dačić je reagovao povodom saopštenja Lige socijaldemokrata Vojvodine u kojem je kritikovan stav Tomislava Nikolića u vezi sa događajima u Bosni i Hercegovini.

"Tvrdnjom da je referendum pokazao volju građana i da ne bi trebalo da ostane mrtvo slovo na papiru, Nikolić je još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim delovima našeg društva", ocenio je predsednik LSV Nenad Čanak u pisanoj izjavi. On je poručio Nikoliću da, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima organizovanim na delu državne teritorije, onda LSV predlaže da slična praksa bude uvedena i u Srbiji.

"Predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od pre dve godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad", kazao je Čanak.

On je kasnije za Blic izjavio da je spominjanje referenduma bilo retoričko. "Ja sam predlog referenduma koristio retorički, kao opciju da bi se razumela moja kritika i on nije formalno predložen u skladu sa zakonskom procedurom", rekao je Čanak i dodao da će do predloga referenduma doći ako se LSV na taj potez i odluči.  

LSV: Zašto Dačić govori o Vojvodini sa pozicije šefa diplomatije

Potpredsednik LSV Đorđe Stojšić odbacio je navode Dačića da se u Vojvodini najavljuje referendum o odvajanju od Srbije. Stojšić je u saopštenju upitao Dačića zašto o takvim temama govori sa pozicije ministra spoljnih poslova, "kada je Vojvodina sastavni deo Srbije".

"Jedino što Ivica Dačić radi kao ministar spoljnih poslova jeste to da svađa Srbiju sa bivšim federalnim jedinicama SFRJ. Ali neće mu uspeti da posvađa i Vojvodinu i Srbiju", naveo je Stojšić.

On je kazao da je Dačićeva izjava "klasična propaganda" čiji je cilj da "satanizuje" borbu za punu autonomiju Vojvodine.

"Toj propagandi su inače skloni i on i nekolicina funkcionera stranke koju predstavlja, kada govore da je 'Vojvodina autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije', kao da bilo ko tvrdi drugačije pa su oni tu da brane. To je oproban metod iz Miloševićevog vremena, da se Srbija 'brani' od nečega ili nekoga ko je ni ne napada", rekao je potpredsednik LSV.

Stojšić je dodao da će konsultovati Dačića ukoliko se LSV odluči za referendum, jer je "kao Miloševićev portparol imao veliko iskustvo u organizaciji nekoliko referenduma zaključno sa onim da li raspisati izbore do učešća stranih posmatrača na Kosovu".  

  • edvard

    04.10.2016 07:31
    Ne odlucujes ni t ni ta manjina u skupstini nego narod. E ja mislio da si ti pametniji ocito nemas ni osnovnu skolu nego preko veze mama nabavila diplomu.
    Ja tebe nisam vidio u srednjoj skoli koju spominjes a imam preko 30 slika svih razreda pa gledao sam da nadjem tebe sa najvecom galvurdinom i usima ali te nisam nasao.
  • miki 21

    03.10.2016 12:49
    Lustracija
    Lustracija za sve ratnohuškačke političare, novinare i javne radnike iz devedesetih.
  • Paor

    01.10.2016 18:56
    @Ha
    Ta tvoja Austro-Ugarska (1867-1918) je nestala davne 1918. godine zahvaljujući izmeđuostalog i Srbima koji su je Najpre potukli do nogu na Ceru i na Kolubari, a onda ušetali u Mađarsku i Austriju goneći bedne ostatke (poražene) vojske te dvojne monarhije.

    LSV ne drži ni jednu Mesnu zajednicu na nekadašnjoj teritoriji Srpskog Vojvodstva, koju danas pogrešno nazivaju Vojvodina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".