Stručnjaci o monitoringu zaštite životne sredine u Vojvodini

Okrugli sto "Monitoring životne sredine u APV - površinske vode i nepoljoprivredno zemljište" održan je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu životne sredine.
Na okruglom stolu prezentovani su rezultati monitoringa površinskih voda i nepoljoprivrednog zemljišta, koji je realizovan od 2013. do 2015. godine, sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.
 
Rezultate monitoringa površinskih voda u APV prezentovao je prof. dr Božo Dalmacija, direktor Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Profesor Dalmacija je predstavio stanje svih vodnih tela u Vojvodini i istakao "crne tačke" koje bi u budućnosti trebalo sanirati (Vrbas, Bačka Topola, Ruma, Zrenjanin i Pančevo), kako bi se postigao bolji ekološki i hemijski status površinskih voda.
 
Rezultate monitoringa koji se odnosio na kvalitet ѕemljišta na deponijama prezentovao je dr Miodrag Pergal, iz Zaštite na radu i zaštite životne sredine Beograd doo, koji je istakao da je na pojedinim mernim mestima zabeležena povišena koncentracija teških metala i mineralnih ulja, dok su koncentracije ostalih ispitivanih parametara bile ispod graničnih vrednosti (PCB, PAH i pesticidi).
 
Na skupu je zaključeno da su rezultati monitoringa izuzeto važni, kako bi se na osnovu njih preduzele konkretne mere od strane donosioca odluka i sanirali problemi u životnoj sredini. Takođe, neophodno je rezultate monitoringa uvrstiti u izradu planskih i strateških dokumenata u oblasti zaštite životne sredine i relevantnih oblasti kao što su urbanizam, prostorno planiranje, poljoprivreda... 
 
Iako je oblast životne sredine veoma značajna u evropskim razmerama, a oblast monitoringa životne sredine istaknuta kao veoma ѕnačajan segment u procesu pregovora za pridruživanje Evropskoj Uniji, kod nas postoji tendencija smanjivanja finansijskih i stručnih kapaciteta kako na lokalnom, tako i na višim nivoima vlasti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.