Ruski Krstur: Prosipaju i poklanjaju mleko jer nemaju kome da ga prodaju

Stočari u Ruskom Krsturu svežim kravljim mlekom hrane svinje i pse, jer od kraja decembra nemaju kome da ga prodaju.
Uoči Nove godine u ovom selu zatvoreno je otkupno mesto somborske mlekare "Somboled", kojoj je mleko isporučivalo 14 domaćinstava. Zbog obustavljenog otkupa, neki proizvođači rešili su da smanje broj krava.
 
Vlasnik otkupne stanice bila je seoska zadruga, a njome je rukovodio zakupac Janko Katona, koji je objavio da predstavništvo "Somboleda" u Ruskom Krsturu više neće raditi, jer ne donosi dobit. Mlekari navode da je Katona, koji je po zatvaranju stanice otišao u Nemačku, bio nezadovoljan zaradom od 10.000 dinara mesečno, jer je od "Somboleda" dobijao 1,5 dinara po litru otkupljenog mleka, a dnevno je preuzimao od 200 do 250 litara. Oni dodaju da zadruga nije bila zainteresovana da nekom drugom ustupi na korišćenje bazen za otkup mleka, kapaciteta 2.500 litara, jer je taj objekat trošio mnogo struje.
 
"Došli smo dotle da ne znamo šta ćemo sa viškom mleka. Neki su počeli da ga prosipaju. Davali smo mleko i zabadava, a onda smo odlučili da njime hranimo svinje i pse", objašnjava proizvođač Julijan Rac.
 
On je ovih dana prodao tri junice, a rešio je da od pet krava muzara zadrži dve.
 
"Ostaviću onoliko grla koliko je dovoljno da podmirim tražnju stalnih mušterija. Proizvodio sam dosad 70 litara mleka dnevno, od čega sam polovinu prodavao kod kuće, a ostalo nosio u otkupnu stanicu. Mušterijama dajem mleko za 50 dinara po litru, a cena na veliko je 40 dinara, za one koji kupuju 10 i više litara odjednom", napominje Rac.
 
Prema njegovim rečima, otkupna cena je vrlo niska, jer se kreće od 21 do 24 dinara, zavisno od masne jedinice. Ono čime su proizvođači bili zadovoljni je redovnost isplate, jer su, kako ističe Rac, pare za isporučeno mleko stizale svakog meseca, bez dana zakašnjenja.
 
Nada Malacko, čije gazdinstvo broji 24 krave, kaže da su ona i suprug na lekovima za smirenje otkako je 28. decembra prekinut otkup, u koji je iz njihovog dvorišta odlazilo mesečno od 1.500 do 2.000 litara, a planirali su da isporučuju 3.000 litara.
 
Da ne bi otišli u totalnu štetu, u domaćinstvu Đure Edelinskog, koje muze pet krava, prešli su na proizvodnju sira.
 
"Supruga je napravljeni sir najpre džabe nudila na probu, a pošto se ljudima svideo, počeli smo da ga prodajemo. Cena na pijaci je 250 i 300 dinara, a mi ga kod kuće prodajemo za 200 dinara kilogram. Bolje tako, nego da nam mleko propada", kaže Edelinski za Novosti.
 
Pošto je otkup u interesu i proizvođača i "Somboleda", somborska mlekara je obavestila kooperante da će posle dve sedmice prekida nastaviti da preuzima mleko iz Ruskog Krstura.  Laktofriz od 1.000 litara biće postavljen u dvorištu porodice Malacko, gde će se mleko primati svakog jutra i večeri, a cisterna "Somboleda" odvoziće ga svaki drugi dan.
  • TK

    19.01.2017 17:11
    nema šanse
    da li ću nekad procitati jedan stvarno dobar komentar? Kako se narod nalupeta!
  • horor mlekari

    15.01.2017 22:45
    Kakva drzava takvi i mlekari.
  • AA

    15.01.2017 19:21
    mleko na pijaci
    @mislilac i ostali
    Koliko ti imas godina?
    Mleko je zabranjeno prodavati na pijaci poslednji 50 godina. Ili bilo gde, mora biti pasterizovano sto znaci da ga mogu samo mlekare prodavati. Isto vazi i za poklanjanje odnosno bilo koju vrstu distribucije. Mozes ti komsijama i prijateljima i nekom uskom krugu ljudi prodati ili pokloniti, racunajuci da te nece prijaviti, ali sve je to sitno.
    I takodje se slazem da svi vi dusebriznici te novce za internet lepo date sirotinji. I njima i nama ce onda biti bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.