Blokiran svaki sedmi račun u srednjem Banatu

Blokirane račune ima 889 preduzeća i peduzetnika u Srednjobanatskom okrugu, odnosno 15,2 odsto od 5.846 ukupno registrovanih.
"Ukupan iznos blokade bio je 3,4 milijarde dinara", rekao je Momčilo Nikolčić iz Privredne komore Zrenjanin. On je dodao da su ukupnog broja blokiranih računa do godinu dana neprekidno nelikvidna 303 računa, dok je godinu dana i duže u blokadi 586 računa privrednih subjekata. 
 
Broj blokiranih računa privrednih društava na kraju decembra 2016. godine u odnosu na septembar veći je za 2,1 odsto, dok je iznos blokiranih sredstava porastao za 6,1 odsto.
 
"Za razliku od privrednih društava, likvidnost preduzetnika u četvrtom kvartalu prošle godine je znatno pogoršana. Broj blokiranih računa preduzetnika povećan je sa 356 na 404 ili za 13,5 odsto, dok je iznos blokade povećan sa 119 miliona dinara na 138 miliona, ili za 16 odsto", naveo je Nikolčić. 
 
Ukazao je i da zabrinjava to što je broj računa koji su u blokadi duže od godinu dana izuzetno visok i što se stalno povećava, odnosno od septembra do decembra broj tih računa porastao je za 18 ili za 3,2 odsto, što znači da je svaki deseti račun u blokadi dužoj od godinu dana. 
 
"Ohrabruje činjenica da je u pripremi novi Zakon o obaveznosti plaćanja sa strožijim inspekcijskim nadzorom u primeni, što će svakako doprineti efikasnijoj naplati dospelih potraživanja i podizanju likvidnosti na znatno viši nivo", ocenio je Nikolčić.
  • Privatnik

    17.01.2017 17:01
    Živan
    Jedva čekam da u rokovima počnu da plaćaju JP i državne ustanove.Advokatima u sudskim veštacima sudovi plaćaju odbrane po službenoj dužnosti sa višegodišnjim zakašnjenjim i BEZ KAMATE, iako postoje pravosnažna i izvršna sudska rešenja tih istih sudova da se izvrši plaćanje u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti.
    Vredi napomenuti da se računi istavljaju tek kada se krivični postupak završi, a vreme trajanja sudskih postupaka poznato je svima. Neki postupci traju i desetak godina, a tek nakon toga sud donosi rešenja o plaćanju, ali čak i nakon toga ne plaća u zakonskim rokovima.
    Veoma je interesantno da sudovi koju odlučuju o tudjim pravima i obavezama svoje obaveze plaćanja ne izvršavaju u zakonskim rokovima.
    Najviše u plaćanjima kasne, ne PRIVATNICI,već JP i državne ustanove, a njima ne možete poslati privatne uterivače.
  • Zivan

    17.01.2017 08:24
    Sada će sve češće dolaziti privatni uterivači dugova, i prisiljavati vlasnike firmi da, zarad opstanka, dugove vrate prodajom lične imovine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.