Kikinda: Prodaje se čuveni "Banini", radnici traže plate

Bazična kikindska konditorska firma AD "Banini", koja je od aprila 2016. u stečaju, prodaje se, odlučio je Privredni sud u Zrenjaninu, uz saglasnost Odbora poverilaca.
Cilj trgovinske transakcije je da se dođe do novog vlasnika, koji će oživeti proizvodnju u čuvenoj fabrici. To je jedini način da se ostvari profit i vrate dugovanja, koja su nezvanično premašila 40 miliona evra.
 
Konsultantska kuća iz Beograda, koju je angažovao sud, procenila je da je vrednost imovine "Baninija" oko 30 miliona evra. Početna cena kompletnog kapitala, kako zakon nalaže, biće 50 odsto od ove sume, što i nije veliki iznos koji bi stopirao trgovinu, zakazanu za 21. mart ove godine. Nezvanično, ima dosta zainteresovanih kupaca, među kojima i stranih kompanija, koje su se i ranije interesovale za ovu poslovnu akviziciju, ali je dosadašnji menadžment prevođen tri decenije neprokosnovenim većinskim vlasnikom Radojkom Stanićem odbijao i samu pomisao da se tako nešto desi, pišu Novosti.
 
Na podužem spisku "Baninijeve" imovine su obe fabrike sa kompletnim postrojenjima i opremom. Tu je i poslovni prostor na više lokacija i komforan stan u Kikindi, 35,4 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vrbici, plac od 894 kvadrata u Bašaidu...
 
Kada prezaduženi "Banini" pre nekoliko godina nije uspevao da izmiri obaveze prema poveriocima, pre svega bankarima, što ga je i oteralo u stečaj, kompletna fabrika izdata je u zakup DOO Konditori "Malenčić". Ništa ne bi bilo čudno da to nije sestrinska firma, koju je na istoj adresi, kao njen stopostotni vlasnik, osnovao Branko Malenčić, jedan od većih vlasnika matičnog AD "Banini" i predsednik njegovog UO, inače, poslovni ortak Stanića. Malenčić je čak preuzeo i svih oko 500 radnika "Baninija". A upravo oni su krajnje zabrinuti, nespokojni i preplašeni, jer ne znaju šta ih čeka posle prodaje matične fabrike.
 
Pedesetak radnika Konditora "Malenčić" u petak se okupilo ispred fabričke kapije, tražeći da im se pojasni situacija u kojoj su se našli. Razgovarali su sa gazdom Malenčićem. Rečeno im je da su napokon otklonjene smetnje za isplatu decembarske plate, te da je do 10. februara ugovoren posao za poznatog kupca. Do prodaje "Baninija", obećano je, neće biti otpuštanja, a radnici će se kao i dosad, po potrebi pozivati na posao.
 
Radojko Stanić (59) u pritvoru je više od mesec dana. Uhapšen je pred Novu godinu, zajedno sa Brankom Malenčićem (59) i finansijskom direktorkom Danom Jezdić (47). Njih troje terete se za više krivičnih dela u privredi. Sumnja se, između ostalog, da su počev od jeseni 2015. pa do decembra prošle godine, nezakonito prebacivali "Baninijeva" sredstva na Malenčićev račun, da su utajili porez, oštetili poverioce, donoseći odluke mimo njihovog znanja i odobrenja suda. Za razliku od Stanića, Malenčić i Jezdićeva brane se sa slobode.
  • SRB biznis

    07.02.2017 16:03
    Namerno devastirali plac divljom deponijom pa onda radikal Blažić ispo narodni heroj i poklonio zemlju na 99 godina ko da mu je babovina.

    Uzmeš kredu iz dve banke, a dobavljači te finasiraju.Ne platiš gas 10godina, a onda reprogramiraš kredit uzimanjem novog od druge dve banke.I tako okreneš desetak banaka i zavrneš državu i stotinak dobavljača,a posle stečaja i par godina povlačenja po sudovima ostane ti 1000 jutara zemlje.
  • Dusan

    07.02.2017 00:36
    Lopine neovejane
    Firma procenjena na 30 miliona evra, a dug 60-70. Treba da ga prodaju dva puta da bi pokrili dugovanja samo.
  • Dusan

    07.02.2017 00:25
    Lopine neovejane
    E sad, policija ih pohapsila pre mesec dana, a tuzioc ih oslobodio. Sad Banini ide na dobos, a u njihovo ime ce neko peti da kupi firmu za neku sicu. Bice to neki stranac, satro gistro, a iza njega zna se ko ce biti u senci. Silna lova je isisana iz Baninija. Samo dobavljacima su duzni preko 10 miliona evra. I to traje zadnjih 20 godina tako. I opet im nece dlaka sa glave faliti. Jos ce sebe proglasiti za heroje, kako su boze, spasili firmu, i kako sad mucenici nece pocrkati od gladi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina