Građani Srbije svakodnevno žrtve kriminaliteta

Pokrajinski zaštitnik građana i Viktimološko društvo Srbije potpisaće sporazum o saradnji, povodom 22. februara, Evropskog dana žrtava.
Ombudsman i Viktimološko društvo su ocenili da veliki broj građana u Srbiji svakog dana postane žrtva kriminaliteta. Time su pogođene mnoge društvene grupe, a položaj žrtava i pored zakonskih i institucionalnih promena, još uvek nije zadovoljavajuć, naveli su.
 
"Srbija još uvek nema na odgovarajući način uspostavljen i finansiran sistem podrške žrtvama kriminaliteta, a postojeća podrška nije na jednak način dostupna svima. Žrtve nisu dovoljno informisane o tome na koji način mogu da se obrate za pomoć. Takođe, žrtve su gotovo svakodnevno izložene medijskoj instrumentalizaciji i zloupotrebi", poručili su ombudsman i Viktimološko društvo .
 
Oni su podsetili i da je pred Srbiju postavljena obaveza u pogledu bavljenja žrtvama, u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24 u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. 
 
"Pozivamo donosioce odluka i sve nadležne institucije da preduzmu potrebne mere u cilju uspostavljanja efikasnog sistema upućivanja, informisanja i pružanja drugih vidova pomoći žrtvama kriminaliteta i drugih video stradanja, kako bi im se obezbedio jednak pristup državnih institucijama. Takođe, neophodno je da nadležne institucije stvore uslove za održivo finansiranje postojećih službi za žrtve, kao i da mediji na razumljiv način informišu građane o različitim službama za pomoć i podršku", dodaje se u saopštenju Pokrajinskog zaštitnika građana i Viktimološkog društva.
 
Evropski dan žrtava obeležava se od 1991. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.