Zrenjanin: Arhiv unapred uvećavao plate, stimulacije imali i radnici na godišnjem odmoru

Jedanaest korisnika budžetskih sredstava, koje je kontrolisala gradska inspekcija u Zrenjaninu, u 2016. počinili su 58 nezakonitosti.
Kako pišu "Novosti", naloženo je 45 mera za otklanjanje ovih nepravilnosti, a protiv pet direktora i odgovornih osoba podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
 
Istorijski arhiv, posle intervencije inspektora, više neće moći da isplaćuje stimulacije zaposlenima, na osnovu odluke o prethodnom za naredni mesec. Praktično, ovde su unapred svima uvećavali plate za 20 odsto, čak i onima koji su bili na godišnjem odmoru. Kako nisu znali na osnovu kojih elemenata unapred ocenjuju učinak, obavezali su se da tako više neće raditi.
 
Kontrolisano je najviše osnovnih škola, a kod njih su budžetski inspektori utvrdili i najviše kršenja Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o javnim nabavkama. Tako su, na primer, u OŠ "Boško Vrebalov" u Melencima kupovali namirnice za stotine hijada dinara, a bez obaveznog postupka javne nabavke. U OŠ "Jovan Cvijić" u Zrenjaninu prilikom ugovaranja nabavki robe za đačku užinu, utvrđivana je jedna cena, a plaćana druga, što je radila u OŠ "Đura Jakšić" u Perlezu.
 
Ovde su, kako su uočili inspektori, dobavljačima olako korigovane cene iz ugovora, uz obrazloženje da su sirovine poskupele. Cena dogovorena javnim tenderom za pekarske proizvode brzo je skočila za 61 odsto, a mesa i suhomesnatih proizvoda za 47 odsto. Na taj način je izigrana javna nabavka, a dobavljačima obezbeđena neosnovana zarada.
 
U OŠ "Žarko Zrenjanin" uprava je neosnovano od grada naplatila 740.000 dinara na ime troškova užine za decu, u odeljenjima produženog boravka koja nisu ni formirana. Kontrolisanim školama je zamereno i plaćanje računa za mobilne telefone bez utvrđivanja limita. U Mesnoj zajednici Šumica rashodovali su i prodali 1.500 cigala, a sredstva nisu uneta u budžet. Predsednik Saveta je u privatni auto sipao benzin koji pripada MZ, s obrazloženjem da vozilo koristi za službene svrhe, a sam je određivao koje su.
 
Preduzeću "Vodovod i kanalizacija" zamera se nemaran odnos prema potraživanjima od kupaca. Firme i građani duguju stotine miliona, a mnoga potraživanja su zastarela jer nije pokrenut postupak prinudne naplate. Inspekcija nije mogla da utvrdi ni šta je sa avansima koje je "Vodovod" uzeo još 2007. godine za posle u Kikindi i Elemira, a nije odradio.
 
Direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" upisao je čak 2.250 članova po sopstvenom nahođenju. Između ostalog, članske karte su dodeljene radnicima JU "Sportski objekti", koji su zauzvrat kolegama iz biblioteke omogućili besplatno korišćenje bazena.
 
Prema rečima šefa Službe za budžetsku inspekciju Veselina Milovanova, prekršiocima je naređeno da isprave propuste, a protiv petoro odgovornih podnete su prijave sudiji za prekršaje. Prijava će naknadno biti podneta i protiv čelnika "Vodovoda", gde je kontrola završena posle podnošenja izveštaja.
  • Djura

    21.02.2017 23:06
    Tuga !
    Ovi rade šta hoće ali zato su mudre glave smislile kako im Savez amatera,koji je bio nosilac kulture,sa svojih 5-6 zaposlenih znači preveliko opterećenje i ukidaju ih.Da li neko zna kakav haos je tek u muzeju.
    SRAMOTA !!!
  • Perica

    21.02.2017 19:08
    #####
    Razumem, zašto su ovi na godišnjem dobili povišicu...uštedeli su jer nisu bili u firmi
    da prave štetu...
    DOKAZ,
    pa ovi što su ostali u FIRMI PODIGLI su PLATE...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".