Pančevo: Očno odeljenje nema dovoljno lekara

U naredne tri godine, dva od sedam lekara koja su zaposlena na Očnom odeljenju Opšte bolnice Pančevo će otići u penziju.
Kako piše 013info.rs, specijalizacija traje četiri godine, a pančevačkoj bolnici trenutno nema nijednog specijalizanta u oblasti oftamologije.
 
Lekari u ovoj zdravstvenoj ustanovi godišnje urade oko 500 operacija, a tendencija je da se ovaj broj poveća na 750.
 
"Na listi čekanja se nalazi oko 1.700 ljudi. Dosta operacija se uradi preko Fonda u privatnim klinikama, čak i do 600. Tako može da se znatno smanji lista čekanja", rekao je načelnik Očne bolnice dr Dragan Stanković.
 
Od sedam lekara, samo troje radi operacije katarakte. Osim ove procedure rade se i operacije katarakte fako metodom, laser intervencije kod dijabetičara, operacije na kapcima, ultrazvuk oka, strabološki pregledi i opšti oftalmološki pregledi.
 
"Pokrivamo područje južnog Banata, kad su u pitanju operacije katarakte, a za laser intervencije dolaze i pacijenti iz Smedereva. Broj lekara je nedovoljan da pokrije sve potrebe s obzirom da svi dijabetičari dolaze barem jednom godišnje na očni pregled. Mnogi hipertoničari i kardiološki, kao i neurološki pacijenti zahtevaju i oftalmološku obradu", istakao je načelnik.
 
U hitnoj ambulanti pregleda se dnevno i do 40 pacijenata. Osim hitnih slučajeva ima i onih koji ne mogu da zakažu pregled - relativno hitni pacijenti.
 
"Nastojimo da dobijemo barem još jednog lekara što bi nam omogućilo veći broj termina. Dnevno se zakazuje 20 pregleda i to je maksimum, jer svako povećanje bi išlo na uštrb kvaliteta pregleda koji dugo traju i odvijaju se u dve faze - provera vizusa i očnog pritiska, a zatim širenje zenica i pregled nakon ovog postupka", kaže dr Stanković.
 
Prošle godine je u Očnoj bolnici bilo oko 30.000 pregleda. Izvršeno je 500 operacija katarakte i 240 ostalih operativnih intervencija.
  • Filip

    03.07.2017 14:21
    Luzerstvo u regionu
    Šta će ti oko?
  • perica

    02.07.2017 22:11
    Kula
    А Општина Кула НЕМА очно оделење и НЕМА гинеколога! Толико о лидерству у региону и осталим празним причама.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".