Zrenjanin: Zaostali dugovi iza ugašenog radija, podobni se uhlebili

Regionalni Radio Zrenjanin ugašen je pre godinu i po dana, ali još uvek emituje gubitke.
Likvidacija ove radio-stanice protiče u znaku afere sa likvidacionim upravnikom Goranom Rakićem, pišu Novosti. On se nalazi na funkciji gradskog pravobranioca, a lokalna vlast novembra 2016. stavila mu je u zadatak da sprovede likvidaciju radija i još dva javna preduzeća u Zrenjaninu.
 
Ispostavilo se da je Rakić u sukobu interesa, a posle odluke o tome, koju je donela Agencija za borbu protiv korupcije, podneo je ostavku. Dok još traju polemike o honoraru od po 45.000 dinara mesečno, koliko je Rakić (uz redovnu platu) primao za posao likvidacionog upravnika u tri javna preduzeća, njegov naslednik u Radio Zrenjaninu Željko Babić izneo je podatak o gubicima ovog preduzeća u likvidaciji u 2016. godini. Naime, i pored toga što je radio izgubio dozvolu za emitovanje, odnosno ostao je bez frekvencije i decembra 2015. godine utihnuo, a nije dobio vlasnika u potonjem postupku privatizacije, nastavio je da postoji na papiru.
 
Funkcionisao je sa 15 zaposlenih (i nadzornim odborom) koji ništa nisu radili, ali su primali platu. Za nepunih 11 meseci 2016. godine koštali su grad više od 12 miliona dinara. Posle pokretanja likvidacije, skoro svi radnici, među kojima je bilo najmanje novinara, zaposleni su u drugim javnim preduzećima.
 
Sada Babić iznosi da su iza ugašenog radija ostali dugovi od skoro pet miliona dinara. Najviše se duguje SOKOJ-u za autorska prava, ali na spisku poverilaca su i Poreska uprava, nekadašnji radnici, članovi nadzornog odbora... Od imovine radio nema ništa, jer su predajnik i oprema preneti u vlasništvo grada, koji će očigledno preko leđa svojih poreskih obveznika namiriti dugove Radio Zrenjanina.
 
Problem je i to što grad mora da sprovede jednu obavezu iz međunarodnog ugovora. Reč je o 2014. godini, kada se našao u IPA projektu prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Kroz program "Medijski most", vredan 125.000 evra, dobijena je najmodernija digitalna oprema za emitovanje programa. Obaveza je da se do 2018. godine sa rumunskim kolegama iz Temišvara sarađuje na emitovanju zajedničkog dvojezičkog programa. Ali njega nema, pošto nema radija, pa skupocena oprema čami u Kulturnom centru, gde se nekada nalazilo sedište Radio Zrenjanina.
 
"Grad je zadužio jednu bivšu koleginicu da svakodnevno obilazi i čuva opremu, dok se ne nađe rešenje, ili rumunska strana ne zatraži povraćaj", kaže za Novosti bivši novinar Radio Zrenjanina, upozoravajući da je neobezbeđen i predajnik sa antrnskim stubom u prigradskom naselju Mužlja, o čemu bi nadležni trebalo da povedu računa.
 
Inače, radio je od osnivanja 1979. godine bio javno preduzeće i služio za udomljenje podobnih političkih kadrova. Zanimljivo je da su se uoči gašenja direktori menjali kao na pokretnoj traci, ali i svi se zatim dobro uhlebili. Goran Starčević je izvršni direktor u "Čistoći", Ivan Francuski našao se na čelu Narodnog pozorišta, a Ljubica Travica dobila je posao u Gradskoj toplani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.