Kikinda: Počeli "Dani ludaje", građani se nadmeću čija je veća bundeva

Popularna 32. tradicionalna turistička manifestacija "Dani ludaje" otvorena je u Kikindi.
Svečanom prijemu povodom manifestacije u Gradskoj kući u ovom gradu prisutvovaali su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Norveške, Republike Crne Gore, republički i pokrajinski poslanici, predstavnici Pokrajinske vlade, turističkih organizacija i brojni ugledni gosti, koji su nakon svečanog prijema zajedno sa gradonačelnikom i predstavnicima Grada Kikinda obišli manifestaciju, izlagačke štandove i prisustvali tradicionalnom nadmetanju učesnika u izboru za najdužu i najtežu bundevu ludaju. 
 
U razgovoru sa domaćinima, potpredsednica pokrajinske Skupštine Aleksandra Đanković izrazila je zadovoljstvo i ocenjenila da je manifestacija "Dani ludaje" po broju domaćih i stranih izlagača i posetilaca, kao i po svom kvalitetu u potpunosti opravdala epitet domaćeg turističkog brenda koji iz godine u godinu zauzima sve značajnije mesto u turističkoj ponudi Vojvodine. 
 
"To je ujedno i potvrda da je turizam u Vojvodini sa pravom prepoznat kao jedna od najznačajnijih i najperspektivnijih privrednih grana kojoj i u narednom periodu treba posvetiti posebnu pažnju", naglasila je potpredsednica Đanković. 
 
Po broju učesnika i posetilaca posebno iz susednih država, ovogodišnja manifestacija spada u jednu od najvećih do sada, a grad Kikinda se i ove godine dokazao kao dobar domaćin koji ima šta da ponudi i domaćim i stranim gostima, ocenjeno je prilikom posete manifestaciji. 
 
Za vreme održavanja "Dana ludaje", Grad Kikinda postane na nekoliko dana turistički centar Vojvodine, zahvaljujući biljci ludaji. Na bivšim južnoslovenskim prostorima ona je poznata još kao tikva, bundeva, misirača, ali samo u Banatu zovu je ludaja. Grupa kikindskih entuzijasta je 1986. godine organizovala prve "Dane ludaje" i ubrzo privukla ljubitelje bundeve i tikve iz cele zemlje i regiona.
 
Danas, "Dani ludaje" predstavljaju veliku turističku manifestaciju, karakterističnu po tome što se učesnici nadmeću čija je ludaja najduža i najteža. Pobedničke ludaje u najvećem broju slučajeva imaju težinu preko 400 kilograma.
  • Biljka

    24.09.2017 15:31
    Veganski svinjokolj.
  • pedja

    24.09.2017 14:17
    "da je turizam u Vojvodini sa pravom prepoznat kao jedna od najznačajnijih i najperspektivnijih privrednih grana "

    pogotovo sa putevima punih rupa , prugama koje se ukidaju , kesama na drvecu , djubretu na sve strane , ...

  • Zivan

    24.09.2017 13:44
    Blesavljenje Kikinđana, slično kao i ono tucanje jajima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina