Tribina "Rani brakovi i nasilje nad ženama i devojčicama" danas u Novom Bečeju

Tribina "Rani brakovi i nasilje nad ženama i devojčicama" u organizaciji Udruženjem Roma Novi Bečej i Fondacije 021 održaće se danas 9. novembra u 18 časova.
Tribina "Rani brakovi i nasilje nad ženama i devojčicama" danas u Novom Bečeju
Foto: Pixabay
Udruženje Roma Novi Bečej je feministička nevladina organizacija koja je ​osnovan​a​​​ ​i registrovan​a​ 1999. godine s ciljem unapređenja ženskih ljudskih prava Romkinja i eliminisanja svih oblika nasilja prema Romkinjama i romskoj deci, te podrške Romkinjama koje su preživele nasilje u kontaktu sa institucijama​. Aktivno radi povodom obrazovanja romske zajednice i po pitanju ukidanja prakse ugovorenih maloletničkih brakova.​
 
Tribina se održava u Novom Bečeju u Ulici Rajka Rakočevića 15 ( zgrada stare opštine Vranjevu, sada Kancelarija za mlade).
 
Svetska organizacija "Devojčice, a ne mlade" (Girls Not Brides) je povodom Međunarodnog dana devojčica 11. oktobra 2014. godine, donela svoju deklaraciju u kojoj, između ostalog piše: Dečiji brakovi su oblik nasilja nad devojčicama i ženama, stavljaju devojčice u rizik od seksualnog, fizičkog i psihološkog nasilja kroz ceo život, uz "saglasnost društva". Nećemo moći da zaustavimo nasilje nad ženama sve dokle se devojčice prodaju u brakove dok su deca."
 
U mnogo slučajeva, roditelji misle da je u najboljem interesu ćerki da ih udaju dok su mlade, i da će ih brak zaštititi od daljenjeg seksualnog naslja.  Ovo verovanje je pogrešno, jer je sam dan udaje često u formi seksualnog nasilja, a što se ranije devojčica uda, veći je rizik od nasilja koji ima poražavajuče posledice na dugotrajni razvoj i zdravlje devojčica. 
 
U ranom braku devojčice su u riziku od: partnerskog nasilja, fizičkog nasilja, seksualnog nasilja, emotivnog nasilja i psihološkig pritiska nove porodice koja ograničava njene mogućnosti da donosi odluke o svom životu i telu.  Devojčice udate kao deca najčešče opisuju svoje prvo seksualno iskustvo kao prisilno. Važna je kritika praksi koje oštećuju devojčice i ne predstavljaju vrednosti nijedne kulture.
 
Na tribini će govoriti:
 
Vesna Ćerimović- konsultantkinja na SOS telefonu
Miljana Čabrilovska - aktivistkinja
Nevena Subotić - direktorka PR agencije Promolajn Plus 
 
Moderatorka: Natalija Ignas- konsultantkinja SOS telefona u Udruženju Roma Novi Bečej 
 
Panel se realizuje u okviru projekta "Creating a New Public View on Women" Fondacije 021, sa Udruženjem Roma Novi Bečej, koji je podržan od strane Evropske unije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".