Ništa od elektrane na biomasu u Somboru

Nemačka kompanija NRG (enerdži) odustala je od izgradnje elektrane na biomasu u Somboru, jer je, kako tvrdi njihov predstavnik u Srbiji, lokalna samouprava opstruisala ovaj projekat.
Ništa od elektrane na biomasu u Somboru
Foto: 021.rs

Kako javlja N1, gradske vlasti negiraju takve tvrdnje, ali je nejasno da li, kako oni tvrde, investitor sve treba da rešava s nadležnim ministarstvom, bez učešća lokalne samouprave. Plan kompanije NRG, kako prenosi N1 je bio izgradnja elektrane na biomasu i prateće fabrike za preradu voća i povrća - posao vredan 35 miliona evra koji bi zaposlio oko 550 ljudi.

Pre dve godine, bez medijske pompe, s gradom su potpisali protokol o saradnji, da bi sledeće godine poslali i zvanično pismo o namerama. Nakon toga, sve je stalo, jer kako kaže čovek koji je nemačkog investitora doveo u Sombor, gradski čelnici mesecima nisu odgovorili na njihov zahtev za dostavljanje zemljišnih knjiga.

"Pošto smo čekali nekih četiri i po, pet meseci na to, molili da nam taj dokument pošalju, nemački investitor je odustao. Tačnije, izvršni direktor mi je poslao mejl sa inputom da angažujem advokata i krenemo u gašenje firme", kaže Dragan Knežević, autor projekta "Bio-energana".

Posao je zapeo kada je kompanija od gradskih vlasti zatražila mape raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, jer im je za projekat bilo potrebno oko 5.000 hektara državne zemlje.

Knežević sumnja da su razlog za opstrukciju investicije - mahinacije sa poljoprivrednim zemljištem u somborskom ataru.

"Bojim se da je lokalna samouprava, baš iz tih razloga urušila i jedan i drugi projekat, iz razloga jer je želela da državno obradivo zemljište skrene na neku drugu stranu", navodi Knežević.

Somborske vlasti demantuju da gašenje ovog projekta ima veze sa podelom državne zemlje, i kažu – za zakup tih oranica pita se Ministarstvo poljoprivrede, a ne grad. Investitora su, kažu, uputili u Beograd, a posle, ne znaju šta se desilo.

"Nama nije u interesu da bilo koga kočimo, svaka investicija u naš grad je dobrodošla, ali, kad je u pitanju državno poljoprivredno zemljište, njim upravlja država. Mi možemo da pomognemo, ali svakako, odluku donosi onaj ko je vlasnik", kaže gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Prema Kneževićevim rečima, u pitanju je zamena teza – jer da bi kompanija uopšte poslala investicioni plan nadležnom ministarstvu, neophodno je da najpre sazna gde bi se nalazilo zemljište koje žele da obrađuju, i tvrdi da te podatke nije moguće dobiti bez saradnje sa lokalnom samoupravom.

  • Strahinja

    21.11.2017 07:24
    E brate Dejane
    Kakav si ti napredni mozak. Samo vama Naprednima Fiorano donosi novac dok se jadni ljudi ubijaju tamo za bedne pare.
  • /

    20.11.2017 21:18
    /
    ne da ruski lobi nista osim gasa
  • Nervirach

    20.11.2017 18:38
    Opstruisu lokalci ili braca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina