Trihineloza u Vojvodini zbog sušenja mesa, obolelo šestoro

Jedna epidemija trihineloze prijavljena je ove godine na području Vojvodine, a radi se o porodičnoj epidemiji u Staroj Pazovi, u kojoj je šestoro obolelih.
Trihineloza u Vojvodini zbog sušenja mesa, obolelo šestoro
Foto: Pixabay
Ova epidemija bila je deo veće zaraze i Bosni i Hercegovini, a u vezi sa konzumiranjem zaraženog sušenog svinjskog mesa, navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
 
Trihineloza je najčešća zoonoza u Vojvodini, tačnije bolest koja se prenosi sa životinje na ljude. Nastaje konzumiranjem termički neobrađenog mesa i prerađevina u kojima se nalaze žive larve trihinele - najčešće su zaražene domaće i divlje svinje, pacovi, psi, lisice, pa i mnoge divlje životinje, poručuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Kako dodaju, u Vojvodini je do sada registrovano više epidemija prouzrokovanih mesom domaće i divlje svinje.
 
"Prodimljene kobasice predstavljaju epidemiološki vrlo rizičnu namirnicu. U Vojvodini, naročito u seoskim domaćinstvima, meso i prerađevine se obezbeđuju iz vlastitog uzgoja i klanja svinja, pri čemu se jedna količina mesa konzervira sušenjem ili se koristi za pravljenje kobasica. Zbog toga se trihineloza najčešće javlja u obliku porodičnih epidemija u vreme svinjokolja", poručuju u IZJZV.
 
Svake godine se u Vojvodini javljaju porodične epidemije trihineloze, uglavnom ne previše ozbiljne. Prošle godine prijavljene su četiri epidemije sa 51 obolelom osobom u Vojvodini. Od četiri pomenute epidemije, dve su bile porodične, nastale unosom zaraženih svinjskih kobasica ili mesa iz sopstvene preoizvodnje. U trećoj epidemiji trihineloze, izvor zaraze su bili zaraženi suhomesnati proizvodi koji su poreklom iz iste klanice, a distribuirani iz više privatnih mesara.
 
Oboleli od trihineloze iz Severnog Banata bili su deo prošlogodišnje velike epidemije prijavljene u Čajetini i na Zlatiboru, gde su zarazu prouzrokovale dimljene kobasice i pršuta od zaražene divljači. Broj obolelih ljudi koji su meso kupovali u privatnim mesarama varira iz godine u godinu, a otkriju se samo klinički manifestni slučajevi u epidemiji, dodaju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
 
"Naime, ukoliko je mali broj larvi trihinele u zaraženom mesu, onda simptomi nisu upadljivi i bolest može proći kao blaga bolest slična gripu, zbog kojih se pacijent ne mora nužno javiti lekaru, pa bolest može ostati neregistrovana. Generalno, velike epidemije vezane za mesarske radnje ili nelegalnu proizvodnju i prodaju mesnih prerađevina su danas sve ređa pojava", poručuju u Institutu.
 
Simptomi se javljaju nekoliko dana posle konzumiranja zaraženog mesa. Pri tome, simptomi uopšte nisu obavezni - gubitak apetita, malaksalost, mučnina, gađenje, bolovi u stomaku, povraćanje, proliv, bolovi u mišićima, uz povišenu, višednevnu temperaturu (i do 40 stepeni). Najozbiljniji simptomi su srčane slabosti - brzo zamaranje, izrazita malaksalost, gušenje, kongestija pluća... Pri tome, oporavak može da traje i mesecima, naglašavaju u IZJZV.
 
Specifičnog leka za trihinelozu nema, već se sprovode terapije. U slučaju ispoljavanja bilo kog simptoma, treba se javiti lekaru.
 
"Najsigurnija mera individualne zaštite je termička obrada mesa, kuvanjem ili pečenjem, pri čemu je važno da se u svim delovima mesa postigne temperatura od najmanje 70°C tokom pola sata tako da se boja mesa u svim delovima promeni od ružičaste u sivu. U mesu debljine od 25 centimetara zamrzavanjem mesa na - 250°C trihinela će biti razgrađena za 10 dana. Salamurenje, dimljenje i sušenje mesa nisu sigurne mere za uništavanje larvi trihinele", zaključuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
  • Istrebljivac

    14.02.2018 11:35
    Trihineloza u Vojvodini
    Trichinella spiralis – Najviše do sada ispitivani parazit. Najrasprostranjenija i dobro proučena vrsta nađena kod domaćih i divljih svinja, pacova i miševa, a takođe se njome zaražava i čovek.Prevencija leži u deratizaciji glodara, kontroli populacije miševa i pacova, jer na taj način sprečavamo glodare da šire ovu opaku bolest među stokom uzgajanom za namenu ishrane ljudi.
  • Nemanja

    13.12.2017 16:37
    @Mikika

    Sta je zdravije : kilogram limuna ili kilogram prasetine ?
  • S.

    12.12.2017 18:01
    @Mile-fizicar, tacno, -250°C neces postici u zamrzivacu ni tecnim azotom. Taj podatak je dao institut ali je u pitanju greska.
    Tehnicki, da, tacno je, hladjenjem na -250°C ces ubiti trihinelu posle 20 dana ali ces i hladjenjem na -25°C.
    Dakle, tacan podatak al' pogresna informacija :) Na zalost, to ce ostati tako i na sajtu instituta i na ko zna koliko sajtova preneseno i ljudi ce biti dezinformisani...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina