Sombor: Švajcarci i zvanično preuzeli Fabriku akumulatora

Švajcarska kompanija "Batagon International AG" i zvanično je stavila pečat na ugovor o kupovini imovine Fabrike akumulatora Sombor (FAS) nakon višemesečnog pregovaranja, i to po ceni od 7,35 miliona evra.
Kako piše SOinfo, "Batagon" je na javnom nadmetanju za kupovinu imovine FAS-a, šest puta popravljao ponudu za kupovinu nekada najvećeg regionalnog giganta za proizvodnju akumulatora.
 
Odbor poverilaca FAS-a je početkom decembra prihvatio ponudu švajcarskog preduzeća i odobrio stečajnom upravniku da postupak prodaje somborskog FAS-a privede kraju.
 
"Izuzetno sam zadovoljan što je ugovor potpisan. Još zadovoljniji ću biti kada fabrika počne da radi, jer dalek je put do toga, s obzirom na to kakvo je opšte stanje imovine. Do sada nije bilo problema i pretpostavljam da će Batagon ispoštovati sve", rekao je stečajni upravnik Predrag Ljubović za SOinfo. Kako kaže, rok za uplatu 7,5 miliona evra je 15 dana od potpisivanja ugovora, a prema njegovim rečima, nakon uplate će biti obavljena primopredaja sa popisom imovine.
 
Govoreći o poveriocima, kaže da će namirenje poverilaca biti slabo te da su troškovi samog stečaja visoki.
 
Deo novca, piše portal, sigurno će biti preusmeren ka Fondu solidarnosti koji je radnicima isplatio deo zaostalih plata iz vremena bivšeg vlasnika, a da li će radnicima biti isplaćena i preostala dugovanja, znaće se na proleće, kad bude "podvučena" poststečajna računica, piše SOinfo.
 
Inače, prvobitno procenjena vrednost nekadašnjeg somborskog giganta, proizvođača akumulatora je 24,57 miliona evra.
 
Novac na ime neisplaćenih zarada čeka više od 800 bivših radnika fabrike, a njihova potraživanja, kako se procenjuje, iznose oko 400 miliona dinara.
 
Stečaj u Fabrici akumulatora otvoren je pre više od dve i po godine, kada su počeli problemi u Koncernu "Farmakom MB" čiji je deo bila i somborska fabrika.
  • Predragg

    20.12.2017 14:45
    Naravno da su nase lopurde preusmerile ukraden novac. Cinjenica da se radi o registraciji u zapadnoj zemlji,cime se cuvaju ako stvari krenu na lose,koristeci,posledicno ,njihov pravni sistem i zastitu-znaci da je neko koga je pokrivao Milosevicev sistrem,DB,JUL,SPS,a davno je stavio sapu na fabriku.. Slicno su uradili sa onim "investicionim" fondom kojim su odmah po 5. oktobru,kupili ,nasim,tj. kiparskim parama celu Mlecnu Industriju. Ko je drugi mogao u tako kratkom vremenu videti profitabilnost mlekara unistenih u 90.im ? Ovi novi, reformisani termiti koji sada jasu,previse su tupi i nepismeni da shvate kako se vrsi tanano isisavanje bogatsva Srbije.Oni idu direktno harambaskim i hajduckim metodama i bezuspesnom kontrolom sluzbe.
  • Pićuka

    19.12.2017 18:16
    Skep, ta firma ima samo sajt kao moja baba. Da li iko proverava te što učestvuju na tenderima ili licitacijama. Možda grešimo , sve najbolje Somborcima.
    PS. ne samo njihov sajt, Švajcarski sajtovi koji prate firme registruju ih samo da postoje.
  • skep

    19.12.2017 15:49
    Kad pogledam Batagonov sajt čini mi se da se Somborcima crno piše...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".