Staro mesto - isti zločin, 16 otrovanih životinja kod Apatina

Novo trovanje životinja, među kojima ima i zaštićenih vrsta, zabeleženo je daljim pregledom terena oko sela Svilojevo kod Apatina.
Staro mesto - isti zločin, 16 otrovanih životinja kod Apatina
Foto: Pixabay
Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pronađeno je 16 leševa otrovanih životinja. Među uginulima je pet jedinki mišara, dve svrake, osam šakala, jedna lisica i jedan pas. 
 
"Na osam lokacija pored sela pronađene su životinjske iznutrice i leševi kokoški koji su bili zatrovani, najverovatnije ilegalnim furadanom. Malo je reći da smo šokirani prizorom. Okolina Svilojeva nažalost je naširoko poznato žarište stradanja životinja od trovanja, pa smo tako i ovaj put zabeležili ogromnu štetu nanesenu prirodi", rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 
Predstavnicima ovog društva, kao i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i JP "Vojvodinašume", pridružili su se psi Falko i Karlo iz Mađarske. Navodi se da su psi Falko i Karlo u ovakvim slučajevima potrebni kako bi se garantovao pronalazak svih izvora trovanja i stradalih životinja na lokalitetu.
 
Opravdano se strahuje da leševa ima još i da su do sada pronađeni leševi samo deo ogromnog i užasnog trovačkog pohoda koji se godinama dešava oko ovog malog sela u zapadnoj Bačkoj.
 
Inače je trovanje prepoznato kao glavna pretnja opstanku orla krstaša, i drugih ugroženih grabljivica koje redovno stradaju od otrova namenjenih vrstama koje ljudi smatraju štetočinama.
 
"Naša organizacija vodi projekat za zaštitu orla krstaša 'Pannon Eagle', te smo odgovorili na poziv partnera iz Srbije da dođemo u Svilojevo nakon što je tamo otkrivena otrovana ženka krstaša", navodi Deak Gabor iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode.
 
Stručnjaci upozoravaju da nerešavanje ovih slučajeva i nekažnjavanje počinilaca predstavlja ogroman problem za stanje životne sredine u Srbiji, kao i realnu pretnju po bezbednost i zdravlje stanovništva. Društvo ukazuje i da dve krivične prijave za trovanje nisu do sada rezultirale čak ni formiranjem optuženog predloga i traži da se stane na put svilojevskim trovačima i onima koji prodaju zabranjeno stedstvo u Apatinu i okolini.
 
U ataru sela Svilojevo je od 2014. godine do danas pronađeno čak 20 mrtvih belorepana, uglavnom otrovanih. Za to niko nije do danas optužen ni kažnjen.
 
Pre samo nedelju dana zabeleženo je veliko trovanje životinja u Žitištu, kada su pronađena dva mrtva mišara, svraka, lisica, kao i deo pileta koji je bio obeležen vidljivom ružičastom bojom pesticida. Više o tom događaju čitajte OVDE.
 
Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode rekao je nedavno za 021.rs da inspekcija i zaposleni u Zavodu na terenu urade koliko je u njihovoj moći.
 
"U najvećem broju slučajeva, imate leševe strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta i mamac - drugo nemate. Nemoguće je povezati parcelu sa leševima sa vlasnicima tih parcela, jer to nema nikakve veze. Vi možete doći na tuđu parcelu i postaviti bilo šta. U mnogim slučajevima imamo trovanje lisica i šakala, kao pre nekoliko nedelja u blizini Rume. Mi nismo istražni organi, a policija na nivou na kojem dobijamo pomoć jednostavno nije obučena da prikuplja dokaze i sprovodi istragu. Najviše što inspekcija može jeste da opiše lice mesta, uzme izjave od osoba koje su prisutne i pobrine se da dokazi budu tretirani zakonski. Neophodan nam je vrlo ozbiljan pristup u policiji kod takvih slučajeva", pojašnjava naš sagovornik i dodaje da je MUP ipak podržao projekat "Pannon Eagle" u Srbiji, čiji cilj je kontinuirana zaštita orla krstaša u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Češkoj. 
 
Više o trovanju i nekažnjavanju počinalaca čitajte OVDE.
  • /

    14.01.2018 08:11
    /
    e sada su najbolji oni koji kazu da je u srbiji hrana zdrava

    ovde se trovala zemlja jos tokom komunista
  • Vozim se autobusom

    13.01.2018 22:23
    Dokle više?!
    Sramota! Sve više sumnjam da je ovo državni plan. Svesti krivicu na zemljoradnike, oduzeti zemlju i prodati nekim arapima ili nemcima.
    Treba organizovati protest!
  • stradija

    13.01.2018 21:41
    Nije lako zivotinjama da zive u blizini ljudskih zveri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina