Pretnje smrću protivnicima promene naziva Zrenjanina

Organizatorima tribine "Petrovgrad? Neće proći!" koja je najavljena za subotu u Zrenjaninu kao izraz protesta zbog namere gradskih vlasti da promene naziv tog grada u Petrovgrad, upućene su pretnje smrću preko interneta koje su prijavljene policiji.
"U komentarima ispod najave tribine, upućene su pretnje i pozivi na linč gradjana i gradjanki Zrenjanina koji žele da čuju govornike tribine", navela je nevladina organizacija "Skaska" iz Zrenjanina.
 
"Atmosfera koja je napravljena u Zrenjaninu, zahvaljujući udruženju ‘Petrovgrad’ je nedopustiva. U 21. veku, u multietničkom gradu, koji je nekada bio centar gradjanske svesti, nasilno se nameće promena imena grada, nasuprot simbolu antifašističke borbe, a gradjani koji se ne slažu suočavaju se sa pretnjama različitih desničarskih organizacija i pojedinaca", piše u saopštenju.
 
"Upozoravamo da je opasno igrati se nacionalizmom, posebno u zemlji koja se još nije suočila sa svojom ratnom prošlošću, a zaključujemo i da osveta poraženih u Drugom svetskom ratu uzima sve više maha. Desničari i nacionalisti parališu ceo region, isti su im motivi i retorika u Hrvatskoj, Bosni i kod nas, a naše je da im pošaljemo jasnu poruku: Neće proći, Zrenjanin je naš grad. Da Zrenjanin ostane Zrenjanin!", navodi se u saopštenju.
  • "Baba"

    08.03.2018 22:56
    sta sada
    A da se malo ti sto zele bas svuda da uvedu velku srb, malo vrate preko Save a nas nek ostave malko na miru da se sami zlopatimo. Vojvodina je ipak mlogo duze bila Vojvodina, nego sever srbije kako je sad zovedu. prema tome kratko i jasno, mrs
  • Pupin

    08.03.2018 15:05
    A sta kzete za ovaj predlog?
    Nije Petar zasluzan sto je Veliki Beckerek pripao Kraljevini SHS vec americki predsednik Vilson, a na nagovor i pod utivajem Mihajla Pupina!!! Pa hajde da se ne zove Vilsonovo, zovimo ga Pupinova!
  • Zara

    08.03.2018 14:23
    Tako se zaradjuje
    I sad bih trebala da menjam i da pravim sva nova dokumenta i ne samo ja nego i ceo grad kao i okolna mesta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.