LSV: Zašto je gorivo u Srbiji skuplje nego u Austriji i Danskoj?

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš postavio je danas pitanje ministarstvima energetike i trgovine Srbije kako je moguće da građani Srbije znatno skuplje plaćaju dizel gorivo nego građani u razvijenim zapadnim državama.
LSV: Zašto je gorivo u Srbiji skuplje nego u Austriji i Danskoj?
Foto: 021.rs
"Cena dizela u Austriji je oko 1,1 evro ili oko 130 dinara, dok je na pumpama Naftne industrije Srbije cena dizela dostigla 154 dinara za litar. Treba li podsećati da je životni standard u Austriji daleko, daleko veći nego u Srbiji, te da je u toj državi prosečna plata veća od 2.000 evra, dok je kod nas oko 450 evra. Dizel gorivo jeftinije je čak i u državama poput Nemačke i Danske, a tek o životnom standardu građana u tim zemljama ne treba trošiti reči", naveo je Kostreš u saopštenju.
 
Kostreš dalje ističe da je ova "sramotno visoka cena dizela u Srbiji još jedna katastrofalna posledica takozvanog Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji Srbiju drži kao energetskog a samim tim i političkog taoca Rusije, zbog čega je sve neizvesniji put evropskih integracija naše zemlje". 
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se hitno preispita Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom.
 
U međuvremenu, cene goriva na domaćim pumpama poslednjih dana nešto su više, pa je litar bezolovnog benzina sada oko 146 dinara, dok za litar evrodizela treba oko 155 dinara. Cene su povećane poslednjih nedelju dana, ali razlog nije rast cene sirove nafte, koji je prošle nedelje bio vidljiv, već povećanje akciza na derivate nafte.
  • Marko

    15.01.2023 07:28
    Prosek 2000
    Prosek 2.000 eura sto bi rekli svabe malo morgen. Prosek u Austriji je 900,00 eura kojih 2.000? Pola Porodice mi tamo zivi i znam o čemu pričam. Imam druga koji radi u Apoteci za 1650,00 eura kuvari jedva da imaju po 1500 a 2000 hiljade nemaju čak ni visoko Školci. Vozač gradskog autobusa jedva 1700 kojih 2000 prosek svašta
  • Jovana

    19.04.2018 11:39
    Akcize i treba da budu jos vece jer je guzva u saobracaju ogromna . Ljudi imaju po nekoliko automobila i razbacuju se tako da je to cist luksuz i bolje je tu povecavati namet jer se i zivotna sredina zagadjuje, nivo buke je preveliki nego na drugim stvarima koje su od egzistencijalnog znacaja.
  • Hogar

    18.04.2018 09:47
    A zasto LSV GrO "klapa" koja je obecavala dobar rezultat u gradu sedi u odbornickim klupama? Hoce na sledecim izborima u koaliciju sa SNS? Jedva cekam izbore :) :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.