Pančevo: U Staklari planirano skladište za 10.000 tona đubriva, 22.000 ljudi u zoni potencijalne ugroženosti

Novosadski "Promist" vlasnika i direktora Nebojše Petrića prošle godine je iz stečaja kupio pančevačku Staklaru.

Tako je postao vlasnik 25,5 hektara zemljišta sa 171 objektom. Kako navodi 013info.rs, deo ovog prostora planira se za skladištenje 10.000 tona veštačkog đubriva na bazi amonijum nitrata. Da bi skladište bilo legalno neophodno je dobiti saglasnost države, a prethodno su se izveštaj o bezbednosti i plan zaštite od udesa našli na javnoj raspravi.

Investitor planira da na lokaciji Staklare u 50 kilogramskim i džambo vrećama od 750 kilograma skladišti 7.500 stabilizovanog amonijum nitrata (SAN) i 2.500 tona amonijum nitratata (AN). Lokacija unutar Staklare gde je planirano skladište udaljena je od prvih kuća 340 do 380 metara. U poluprečniku od kilometar, prema procenama na osnovu prosečne gustine naseljenosti u Pančevu koja je u industrijskim područjima 60 stanovnika po hektaru, a u stambenim 200 stanovnika po hektaru, živi 22.760 osoba.

Za skladište se u planovima navodi da neće imati emisije zagađujućih materija osim zbog transporta – kamiona koji dovoze i odvoze veštračko đubrivo. Mere predostrožnosti pri radu su da će se drvene palete odlagati na najmanje 50 metara od lagera đubriva AN i SAN. Operativni viljuškari puniće se gorivom tek na benzinskoj pumpi.

Prilikom manipulacije AN-om i SAN-om unutar skladišta moguć je i rastur robe, a incidentno je i prosipanje ovog materijala koji nikako ne bi smeo da dođe u kontakt sa bilo čim zapaljivim jer bi usledila burna hemijska reakcija. Amonijum nitrat ima oksidaciono svojstvo i u slučaju većeg udesa postoji opasnost za stanovništvo, navodi se u dokumentima. U slučaju udesa odnosno požara oslobađa se otrovni gas – amonijak, kao i azot dioksid i azot oksid.

Kako je predviđeno, skladište će u redovnom radu zapošljavati 5 radnika, a najviše do 8 ljudi. U dokumentima koje je uradila firma "SM – inženjering" iz Zrenjanina navode se i primeri nesreća sa materijalima koji će u Staklari biti skladišteni. Recimo, eksplozija u Teksas sitiju iz 1947, odnosno događaji iz Bresta i Tuluza iz 2001. godine, kao i nesreća sa kamionom u Rumuniji iz 2004. godine. Svi su bili tragični.

Dokumenti o bezbednosnim aspektima uspostavljanja skladišta 10.000 tona veštačkog đubriva na bazi amonijum nitrata su na javnom uvidu i na njih se mogu uložiti primedbe. Svako može pogledati dokumenta u prostoru gradske uprave Pančeva, kancelariji 708. Svi koji su zabrinuti što skladištenje veštačkog đubriva sada prilazi centru grada, Narodnoj bašti, sportskom centru Strelište, ali i gusto naseljenom Strelištu – mogu doći da o tome raspravljaju 8. maja u malu salu Gradske uprave Pančeva. Početak je najavljen za 11 sati.

  • M

    25.04.2018 17:57
    luda država
  • fsklj

    25.04.2018 17:28
    znaci i nasi nas truju
  • Brko

    25.04.2018 17:00
    Ima i u NS skladiste
    Ne znam da li znate ali u industrijskoj zoni skladiste i vise desetina hiljada tona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina