VIDEO: Zbog paljenja strnjike gorelo 800 hektara šuma, njiva i deo rezervata Carska bara

Požar koji je u nedelju zahvatio Rezervat prirode Carska bara goreo je celu noć i tek danas je stavljen pod kontrolu, nakon višesatne akcije zrenjaninskih vatrogasaca.
Jak vetar odmagao je gašenje požara, koji je najverovatnije izazvan neodgovornim ponašanjem građana koji pale strnjišta.
 
Zbog požara u strnjištima u ataru Stajićeva, Perleza i Belog Blata izgorelo je više od 800 hektara zemljišta, šuma ali i zaštićenog prirodnog područja "Carska bara". Najveći problem je bio teren pod trskom, koja brzo gori i dalje širi vatru. Požar je u nedelju izbio i kod Elemira, na izletištu Babatovo, gde su goreli trava i nisko rastinje. Vatrena stihija je potom zahvatila vikend naselje, uz dolmu pored Tise, a na nekim vikendicama je vatra izazvala oštećenja.
 
Pretpostavlja se da je uzrok požara i u ovom incidentu paljenje strnjišta na njivama. I proteklog meseca brojni požari u srednjem Banati i okolini Zrenjanina izazivali su probleme, od šteta na poljoprivrednom zemljištu, uništavanja roda na njivama, do uništavanja jednog plastenika proizvođačima povrća, a na putu za Beograd zbog dima sa njiva putnički autobus sleteo je sa puta. Ni pretnje kaznama ni apeli nadležnih nisu zaustavili paljenje na otvorenom.
 
 
Apel da se ne pali rastinje, sedam puta veći broj požara
 
Sektor za vanredne situacije MUP-a apelovao je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine.
 
Od početka oktobra na teritoriji Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom prostoru, dok je u istom periodu u 2017. godini taj broj iznosio 216. Samo tokom vikenda za nama na teritoriji Beograda, vatrogasci su imali ukupno 130 intervencija, od čega je bilo 120 požara na otvorenom prostoru.
 
"Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za prekršioce ovog zakona su predviđene novčane kazne i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara", podsetio je Miloš Majstorović iz Sektora za vanredne situacije.
 
On je apelovao na građane da ne spaljuju nisko rastinje i travu na otvorenom prostoru, jer time pre svega ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može doći i do velikih materijalnih šteta na okolnim objektima.
  • SOSA

    18.10.2018 14:24
    samo u Smrdojvodini
    @cirkus - pa nego ko je drugi zapalio gospodine? A gorele su smrdojvođanske njive decenijama pre nego što su se pojavili ti na koje ovde aludirate sa "zemljaci", neće biti da je to "moderan" izum.

    @nedoumica

    Da li ste ljuti?
  • Zorana

    17.10.2018 22:48
    Za prirodnjaka
    Postovani nepiznati druze, mi smo ekoloski nepusmen narod. Ne znamo nista o prirodi a niti nas to zanima.
    Celi zivot se borim za zastitu zivotne sredine ali ne vredi. Otisla je sve k vragu.
    Svaki dobro, prijatelju!
  • @Mile

    16.10.2018 13:27
    Dokle god ti zoveš pogrešnu službu, pogrešna služba ništa neće uraditi. Za to se zove INSPEKCIJA, a ne vatrogasci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina