Subotica: Više od pet miliona dinara za obnovu sinagoge

Vlada Vojvodine do sada je obezbedila 5,2 miliona dinara za radove na obnovi Sinagoge u Subotici, saopštio je sekretarijat za kulturu i javno informisanje.
Vlada Vojvodine do sada je obezbedila 5,2 miliona dinara za radove na obnovi Sinagoge u Subotici, saopštio je sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić je tokom obilaska radova na fasadi ovog objekta rekao da je zadovoljan kako radovi teku i da će Vlada Vojvodine i ovaj sekretarijat nastaviti da podržavaju oporavak ovog objekta.

- Mi doživljavamo i Sinagogu kao jedan od najvažnijih objekata, ne samo u Subotici, ne samo u Vojvodini, ne samo u Srbiji pa i šire, regionalno gledano - i po značaju i po kvalitetu, lepoti. Mislim da je jako bitno da se nađe širok front, u smislu toga da se objekat što pre privede nameni - rekao je Grujić.

Zgrada sinagoge u Subotici uvrštena je nedavno na listu sedam najugroženijih spomenika evropske kulturne baštine "Europa nostre". Do sada je završena rekonstrukcija zapadne fasade, u toku je rekonstrukcija istočne, u gradskom budžetu  obezbeđen novac za sanaciju južne fasade, a Vlada Mađarske najavila pomoć u iznosu od 300.000 evra za obnovu unutrašnjosti ovog objekta.

Subotička Sinagoga, zaštićeni spomenik kulture, predstavlja uspomenu na 4.000 subotičkih Jevreja koji su izgubili živote u logorima u Drugom svetskom ratu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".