Zrenjanin: Grad u dugovima zbog važnih projekata

Gradsko veće u Zrenjaninu odlučilo je da se grad zaduži za 797 miliona dinara, a taj novac će biti iskorišćen za više kapitalnih investicionih ulaganja.
Gradsko veće u Zrenjaninu odlučilo je da se grad zaduži za 797 miliona dinara, a taj novac će biti iskorišćen za više kapitalnih investicionih ulaganja.

Odlukom je precizirano da će kredit biti podignut kod poslovne ili razvojne banke, s planiranim rokom otplate od minimalno pet godina, i grejs periodom od godinu dana.

Kako je navedeno, ovim parama biće rekonstruisani most u Vardarskoj ulici, pešačka zona i gradski bazen, zatim će biti izgrađene tri kružne raskrsnice, dva nova vrtića, fiskulturna sala u Stajićevu, kao i trotoari i biciklističke staze. U planu je da se rekonstruiše i javno osvetljenje, natkrije pijaca u Jug Bogdanovoj ulici i izgrade postrojenja sa solarnim kolektorima. Najveća investicija je svakako dovršavanje pešačke zone, odnosno popločavanje centralnog trga od Vodotornja do Gradske kuće, za šta će iz kredita ići 240 miliona dinara.

Uglavnom je reč o završetku ranije započetih poslova ili o onima za koje su već spremni projekti pa i tenderi. Odmah su usledile i prve kritike ovakve odluke, uz obrazloženje da će grad biti opterećen novim kreditom, kao i da javnost nije upoznata sa detaljima zaduživanja. Iz lokalne samouprave odgovaraju da će se o kamatnim uslovima znati više naknadno i da je bankarski kredit jedini način za pokretanje investicija.

Naglašeno je da je uzimanje kredita odobrilo nadležno ministarstvo, pa je sve u skladu sa zakonskom procedurom. Ovo, inače, nije prvi put da se Zrenjanin zadužuje. Takav slučaj bio je i između 2006. i 2008. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".