Čurug: Kuća za šest štićenika

Šest štićenika u Domu za duševno obolela lica u Čurugu do kraja godine dobiće kuću u tom selu, zahvaljujući pomoći Evropske unije.
Šest štićenika u Domu za duševno obolela lica u Čurugu do kraja godine dobiće kuću u tom selu, zahvaljujući pomoći Evropske unije.

Projektom "Podrška deinstitucionalizaciji i socijalnom uključivanju osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama" za početak će šestoro korisnika sa najmanjim mentalnim i intelektualnim poteškoćama do kraja godine dobiti kuću u tom selu i započeti samostalniji i humaniji život u kojem neće biti zatvoreni u instituciji.

- Novi Zakon o socijalnoj zaštiti omogućava razvoj usluga našim korisnicima i to tako da im pružamo podršku za stanovanje i staramo se o njima, a da oni imaju humanije okruženje. Naši korisnici će dobiti kuću u Čurugu, imaće okućnicu i plastenik, a naša obaveza je da im pružamo podršku u svemu. Planiramo da, nakon realizacije ovog projekta koja se očekuje do kraja godine, postanemo regionalni pružaoci usluga, kako bi do 2020. svi sadašnji i budući korisnici Doma imali drugačiji život od sadašnjeg u zatvorenom. Drugim rečima, plan transformacije naše ustanove podrazumeva da se svih 200 naših korisnika jednog dana presele u kuće i humanije uslove - kaže direktor Doma za duševno obolele Mirko Jankelić.

On dodaje da će Dom za duševno obolela lica u Čurugu i posle 2020. godine nastaviti da radi, ali na drugačiji način. Nastaviće da pruža podršku korisnicima, u skladu sa socijalnom politikom države.

Inače, Evropska unija je za realizaciju ovog projekta Srbiji dodelila 2,3 miliona evra bespovratnih sredstava. Dom za duševno obolela lica u Čurugu je samo jedan od 18 odabranih projekata, a u narednom periodu će na sličan ili isti način biti rešeno stambeno zbrinjavanje korisnika drugih domova za osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".