Subotica: Obeležava se Svetski dan secesije

Subotica se priključuje obeležavanju 10. juna - Svetskog dana secesije, koji je ustanovljen prošle godine, na inicijativu Muzeja primenjene umetnosti u Budimpešti i časopisa Secesija.
Subotica se priključuje obeležavanju 10. juna - Svetskog dana secesije, koji je ustanovljen prošle godine, na inicijativu Muzeja primenjene umetnosti u Budimpešti i časopisa Secesija.

Deseti jun je ustanovljen kao Svetski dan secesije jer su na taj dan preminula dvojica velikana secesijske arhitekture: Španac Antonio Gaudi, arhitekta koji je ostavio nemerljiv trag u arhitekturi Barselone, i Eden Lehner, Subotičanima poznat i kao projektant Leovićeve palate u Subotici.

Ove godine su se u obeležavanje Svetskog dana secesije uključile i institucije iz Mađarske, Belgije, Portugalije, Italije, Švedske i Francuske. Gradovi ovih država organizovaće predavanja, izložbe, publikacije i turističke obilaske.

U Subotici će se organizovati obilazak secesijskih građevina u centru grada, kao što su sinagoga, Demeterova palata, Leovićeva palata i Rajhlova palata. Ljubitelji secesije će takođe imati priliku da 10. juna u Gradskom muzeju po promotivnoj ceni kupe knjigu "Secesija u subotičkim javnim zbirkama",“ koja sadrži studije dve istoričarki umetnosti, Olge K. Ninkov i Ljubice Vuković Dulić.

Organizatori ovih aktivnosti su Turistička organizacija grada Subotice, Gradski muzej Subotica, Moderna galerija "Likovni susret", Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Jevreja "dr. Milko Izidor". Secesija je evropski umetnički pravac nastao oko 1900. godine. U Francuskoj se ovaj stil naziva "“art nouveau"”, u SAD “"liberty style"” a u Engleskoj "“modern style"”.

  • Andrija Šrek

    07.06.2014 19:01
    !!!
    Oho, ja tek sad primetih novu rubriku...vi odvojili Vojvodinu od Srbije, bravo, bravo...
  • 07.06.2014 18:59
    Djesbasi vide secesiju kao separatizam Bolan.
  • 07.06.2014 16:59
    Dani tuge
    Subotica je groblje secesije obzirom da ste sve porusili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".