Pančevo: Dim i smrad normalne pojave

Dva dimnjaka pogona azotne kiseline u HIP "Azotari" danima ispuštaju narandžasti dim, a gradski monitoring izmerio je značajno povećanje azotnih oksida u Starčevu.
Dva dimnjaka pogona azotne kiseline u HIP "Azotari" danima ispuštaju narandžasti dim, a gradski monitoring izmerio je značajno povećanje azotnih oksida u Starčevu.

Pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Šimon Bančov zbog toga je obavio vanredni inspekcijski pregled u ovoj fabrici. Bančov je nakon obavljenog pregleda rekao da u nedelju nije bilo nepravilnosti u radu pogona azotne kiseline i dodao da su, pored projektovanih vrednosti emisije azotnih oksida, zagađenju utvrđenom u Starčevu doprineli i nepovoljni meteorološki uslovi.

Narandžasto nebo nad HIP "Azotarom", a zatim i Pančevom, interesantna je pojava koju sve više ljudi opaža, posebno posle preusmeravanja saobraćaja ka Beogradu, na prevodnicu. Gradski monitoring, kojim upravlja Sekretarijat za zaštitu životne sredine, nivo azotnih oksida u vazduhu analizira na tri mesta. Pomoćnik sekretara Milan Glumac kaže da je prekoračenje tolerantnih vrednosti ovog jedinjenja zabeleženo samo u Starčevu.

- Što se tiče mernog mesta Starčevo, registrovano je šest satnih prekoračenja granične vrednosti azotnih oksida, od čega je jedno prekoračenje bilo veće i od tolerantne vrednosti. To se dešavalo 22. juna, u periodu između 10 i 15 časova. Izveštaj je, nakon uvida, upućen gradskim službama i Centru za obaveštavanje, a preko Centra za obaveštavanje i nadležnoj inspekciji - izjavio je pomoćnik Sekretara za zaštitu životne sredine.

Zavod za javno zdravlje kvalitet vazduha proverava na lokaciji Bolnice, u Narodnoj bašti i kod Vatrogasnog doma. Direktorka Mica Sarić Tanasković kaže kako na tim mestima nisu uočene bitnije promene kvaliteta vazduha.

- Nema povećanja koncentracije. Pretpostavljam da se ovo može objasniti time što je reč o gasovima koje vidimo, koji su obojeni, pa se dobro uočavaju. Ta slika, sama po sebi, deluje nepovoljno na svakog od nas, odnosno budi sumnju da možemo disati i neki vazduh veće kontaminacije - konstatovala je Mica Sarić Tanasković.

A u "Azotari" se pripremaju za remont postrojenja, koji počinje za desetak dana i trajaće do polovine avgusta. Direktor Proizvodnje Dejan Đuričić kaže da "Azotara" trenutno radi bez problema i da je nedavno bezbedno zaustavljen pogon "Amonijak 3", što će se uskoro desiti i sa pogonom "Kiselina".

- Neprijatni mirisi nemaju veze sa onim na šta aludiraju građani. Amonijak ima oštar miris, koji se oseti veoma snažno. Radimo stabilno, bez poremećaja, tako da građani nemaju razloga da se boje. Redovno kontrolišemo, merimo sve koncentracije i amonijaka i azotnih oksida da bismo izbegli bilo kakvu neželjenu situaciju. Sada je sve apsolutno mirno, pod kontrolom, tako da nema prekoračenja dozvoljenih vrednosti i pogon ide u remont - naglasio je Dejan Đuričić.

Pančevci na osnovu dosadašnjeg iskustva smatraju da je proizvodnja narandžastog neba iznad pogona "Kiselina" HIP "Azotare" rezultat režima rada posle zaustavljanja pogona "Amonijak".

- Ne osećam nikakve tegobe. Sasvim normalno se diše. Ne, ja sam stari rafinerac i znam kada ide sa "južne strane" - rekao je Pančevac.

- Kao i uvek, malo loše, malo dobro. Problema je juče-prekjuče bilo stvarno. Verovatno je i pritisak vazduha, a vetra nema. Čim nema vetra, zna se, "Azotara" i "Petrohemija" nam prave cirkus - dodao je Pančevac.

Danima narandžastog dima iz "Azotare" uskoro će kraj zbog remonta. "Azotara" bi, prema rečima direktora proizvodnje, ponovo trebalo da startuje u drugoj polovini avgusta i da radi u kontinuitetu do juna sledeće godine.

  • 24.06.2014 22:04
    Ma dajte već jednom rezultate analize vazduha ovde, u Novom Sadu, kada se skoro svaku noć i jutro širi nesnosan smrad iz rafinerije!!! Šta je sa onim štetnim materijama koje se ne vide, a itekako se osećaju! Ko može da nam pokaže rezultate takve analize? Već mi i veš smrdi na ta razna organska jedinjenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina