Sremska Mitrovica: "Mitros" i "Sremska mlekara" zapošljavaju 400 radnika

Austrijski "Gerlinger" i "Nektar" iz Bačke Palanke preuzimaju upravljanje firmama "SL Mitros" i "Sremske mlekare".
Austrijski "Gerlinger" i "Nektar" iz Bačke Palanke preuzimaju upravljanje firmama "SL Mitros" i "Sremske mlekare".

U ova dva pogona zaposliće se oko 400 radnika. Nekadašnji "SL Mitros", klanična industrija iz Sremske Mitrovice, dobiće uskoro novog gazdu - Kompaniju "Gerlinger" iz Austrije.

U toku ove godine i "Sremska mlekara" bi mogla da obnovi proizvodnju, za koju je zainteresovana firma "Nektar" iz Bačke Palanke. Prema planu zainteresovanih proizvođača, u ova dva pogona zaposliće se oko 400 novih radnika, ali će posla biti i za sremske stočare - tovljače i proizvođače mleka.

Kompanija "Gerlinger" iz Austrije već je dostavila ponudu za "Mitros" Privrednom sudu u Beogradu, koji vodi stečaj u ovoj firmi. Austrijanci žele da što pre počnu sa obnovom proizvodnje, gde bi u startu radilo 350 radnika, a nedeljno u preradu ulazilo po 1.000 komada svinja.

- Kompanija "Gerlinger" je siguran partner i verujem da će uskoro "Mitros" ponovo početi preradu mesa i proizvodnju mesnih prerađevina. Austrijanci žele da kupe "Mitros" kao robnu marku i odmah krenu u proizvodnju. To bi za grad, ali i celi Srem kao region mnogo značilo. Došlo bi do povećanja tova svinja, što znači i zapošljavanje većeg broja seoskih stanovnika - istakao je Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Uporedo sa oživljavanjem proizvodnje u "Mitrosu", na pomolu je i revitalizacija "Sremske mlekare", koja je prošla sve faze privatizacije i stečaja.

Bačkopalanački "Nektar", koji je zainteresovan za mlekaru, spreman je da obnovi proizvodnju sa 40 zaposlenih i, paralelno s preradom, organizuje povećanje broja muznih krava na području Srema, kako bi se za mlekaru obezbedila "sirovina kod kuće", ali i smanjili troškovi dovoza svežeg mleka sa udaljenih destinacija.

Beogradski "Svislajon", firma Rodoljuba Draškovića, kupila je 2005. Industriju mesa "Mitros", u kojoj je bilo zaposleno 936 radnika. Posle četiri godine, "SL Mitros" je otišao u stečaj. On je počeo 2009, da bi 2012. bila završena procena imovine, koja je iznosila 5,2 miliona evra. Ali, za fabriku, zbog visoke cene i nerešenih imovinskih odnosa, nije se našao kupac.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".