Kikinda: Festival kratke priče od 2. do 5. jula

Deveti Festival kratke priče Kikinda Short biće održan od 2. do 5. jula 2014. godine u pet gradova i tri države.
Deveti Festival kratke priče Kikinda Short biće održan od 2. do 5. jula 2014. godine u pet gradova i tri države.

Dvadesetoro pisaca kratkih priča iz četrnaest zemalja 2. i 3. jula će se čitati u Kikindi, 4. jula autori se dele u tri grupe i odlaze u Segedin, Temišvar ili Zrenjanin. Potom, 5. jula će se svi ponovo okupiti na završnom čitanju u Beogradu. Povodom ovogodišnje slogana festivala - "Kikinda, sori", kooridinator manifestacije Srđan Papić kaže da je njegova poruka zapravo: "Izvinite, ali mi i dalje postojimo".

- Prošla godina je bila zaista teška, bili smo skoro pred gašenjem. Ne može se visoka kultura promovisati samo zahvaljujući entuzijazmu. Ali, ipak vi imate puno dvorište kikindske biblioteke, u Beogradu su morali ulicu da zatvore koliko smo publike imali, i onda vidite da ste napravili nešto što je popularno, ali na vrlo visokom umetničkom nivou, i da ne možete tek tako da odustanete. Srećom, ove godine je situacija znatno lakša, i to nam otvara mogućnost za internacionalizaciju festivala, ne samo zahvaljujući piscima koji nam dolaze već i mestima gde će čitati - navodi Papić.

Zemlja - počasni gost ove godine je Lihtenštajn. Troje mladih autora, uz podršku Fondacije kulture Lihtenštajna, promovisaće nama malo poznatu književnost svoje zemlje. Domaćin ovogodišnjeg Festivala je Srđan Papić, a počasni gost, Jovica Aćin dovodi gosta iznenađenja.

Na devetom Festivalu gostuju autori iz Albanije - Eljan Tanini, Bosne i Hercegovine - Faruk Šehić, Crne Gore - Ilija Đurović, Hrvatske - Robert Perišić, Kipra - Maria Joanu, Lihtenštajna - Ana Ospelt, Daniel Batliner i Patrik Kaufman, Mađarske - Man Varhedi Reka, Makedonije - Dragan Georgijevski, Poljske - Zjemovit Ščerek, Portugala - Žou Tordo, Rumunije - Dan Koman, Slovenije Dijana Matković, Ukrajine - Galina Tkačuk i Dzvenislava Matijaš i Srbije - Ivan Antić, Jovica Aćin, gost iznenađenja i Srđan Papić.

Na Festivalu će biti mladi pisci iz pet zemalja koje do sada nisu imale svoje predstavnike, a po prvi put će na Festivalu učestvovati autori iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".