Kovin: Ništa od vetroparka, EMS negira odgovornost

Građevinska dozvola kompaniji Kontinental Vind Partners (CWP) za izgradnju vetroparka u Čibuku, vrednog oko 300 miliona evra, oduzeta je pre dve nedelje, čime je ta investicija sada dovedena u pitanje.
Građevinska dozvola kompaniji Kontinental Vind Partners (CWP) za izgradnju vetroparka u Čibuku, vrednog oko 300 miliona evra, oduzeta je pre dve nedelje, čime je ta investicija sada dovedena u pitanje.

Procedura izdavanja je trajala pet godina, a pritom je Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA), uložilo 30 miliona evra. Ministarstvo građevinarstva saopštilo je da je dozvola izdata suprotno važećim propisima, jer je odluka o gradnji trafostanice i priključnih dalekovoda napona većeg od 110 kilovolti u nadležnosti JP "Elektromreže Srbije" (EMS).

Javno preduzeće "Elektromreža Srbije" odbacilo je juče tvrdnju da je ono odgovorno za oduzimanje građevinske dozvole za budući vetropark Čibuk.

- EMS se ne bavi ni davanjem niti oduzimanjem građevinskih dozvola, već je samo ukazao Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine na nepravilnosti u izdatoj dozvoli za vetropark - izjavili su iz EMS.

Vetropark "Čibuk" u Kovinu trebalo je da bude snage 145 megavata. Odlaganje gradnje je veliki udarac za celu industriju koja se bavi vetroparkovima u Srbiji, jer su sve građevinske dozvole izdavane na isti način, kako tvrdi kompanija Kontinental Vind.

- Ne znam da li će ovaj postupak Ministarstva povući i poništenje svih ostalih građevinskih dozvola za vetroparkove u Srbiji. Bez vetroparkova, nećemo uspeti da kao država ispunimo cilj i do 2020. godine proizvedemo 27 posto energije iz obnovljivih izvora - kazala je direktorka kompanije Ana Brnabić i istakla da, ako ovako ostane, trebaće im ponovo pet godina da dobiju novu građevinsku dozvolu.

Ona je navela i da će ukupne investicije u energiju vetra u Srbiji, da bi se ispunila propisana kvota od 500 megavata iz vetroparkova, iznositi oko 700 miliona evra, što je značajno za srpsku privredu.

  • ZoranNS

    03.07.2014 06:30
    Sada je aktuelno Beograd na vodi
    Sada je aktuelno Beograd na vodi, to nije investicija u Vojvodini, ali i taj san će oduvati isti vetar kao i vetropark, REALNOST.
  • energetičar

    02.07.2014 22:18
    za minusa
    Nema to veze sa Ruskim lobijem, samo sa našom korupcijom i nesposobnošću! Moraš za neke stvari biti upućen pre nego počneš svoju filozofiju i vređanje. Ako hoćemo u evropsku mrežu moramo imati taj procenat struje iz obnovljivih izvora.
    Obnovljivi izvori su i iz solarnih elektrana i hidrocentrala. Znači da smo mogli gradnjom nekolike hidrocentrale ispuniti plan. Možda i dati novce za neki solarni park, i to je isto u planu! Za to se i otimaju! Ovako više košta i bolja je "kombinacija".

    Sad najbitnije.
    kWh iz vetro-elektrane, a skoro i solarne, je 3 puta skuplji nego iz termo-elektrane, i više nego duplo skuplji nego iz hidrocentrale.
    Da li je iko narodu rekao da zbog ovoga struja mora da poskupi, ili će država da dotira konstantno za nižu cenu???

    Bitno je samo koliko se ko ugradio u 300 miliona evrica, a to je prošla vlast. Nova vlast, naravno, "hoće svoj deo, neće da je prevare".
    I tako mi i dalje pušimo...
    A oni se smenjuju...
    A mi pušimo...

    Dok se neko ne ugradi! Onda smo popušili!
  • -

    02.07.2014 19:29
    -
    jak ruski lobi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina