Subotica: Klima uređaj u samo dva gradska autobusa

Jedna trećina voznog parka JP "Suboticatrans" ima klima uređaje i to uglavnom prigradski i međugradski autobusi, dok svega dva gradska vozila imaju klimu.
Jedna trećina voznog parka JP "Suboticatrans" ima klima uređaje i to uglavnom prigradski i međugradski autobusi, dok svega dva gradska vozila imaju klimu.

Iako je večita dilema da li klima u gradskim autobusima pomaže, zbog stalnog otvaranja i vrata i prozora, u ovom preduzeću ističu da bi ipak bilo korisno imati ih svim autobusima. Bolja iskorišćenost klima uređaja je u solo vozilima, za razliku od zglobnih, odnosno popularnim harmonika vozilima, gde se ugrađaju dve klime, pa je potrošnja freona i goriva veća.

Rastko Zdravković jedan je od korisnika javnog prevoza u Subotici. S obzirom na to da je neko vreme proveo u Engleskoj i da mu je ovo prvi put da se vozi gradskim prevozom u Subotici, nakon što se vratio iz inostranstva, Rastko ističe da se naši autobusi dosta razlikuju u onih u kojima se on vozio u Engleskoj, a jedna od stvari je upravo i aklimatizovanost unutar autobusa. U prigradskoj liniji 16 autobusa ima klima uređaj, 6 u međugradskoj i 2 u gradskoj vožnji. Temperatura koja se preporučuje ukoliko autobus ima klima uređaj, jeste 5 do 6 stepeni manje u odnosu na spoljašnju temperaturu, kako se ne bi pravila velika temperaturna razlika.

Po rečima zaposlenih u "Suboticatransu", mnogo je isplativije kupiti autobus sa postojećom klimom, nego naknadno ugrađivati u stare autobuse. Ipak zbog ekonomske krize prethodnih par godina u preduzeću nisu imali sredstava da kupe nove autobuse. U skladu sa politikom preduzeća, odnosno modernizacijom pružanja usluga, u planu je kupovina novih autobusa, ne samo sa klima uređajima nego i autobusi sa tzv "niskim ulazom", ali će se ti planovi ostvarivati u zavisnoti od finansijske situacije.

  • jamajka

    02.07.2014 18:43
    u NS ima...
    ...tri autobusa s klimom....eventualno jos koji, ako su kupili neke novije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.