Pančevo: Čekanje na rendgen oko 20 dana

Čekanje na rendgen snimanje u Radiološkoj službi Doma zdravlja u Zmaj Jovinoj ulici, koja radi pri Domu zdravlja, je smanjeno na 20-tak dana, od kada novi digitalni aparat radi punim kapacitetom.
Čekanje na rendgen snimanje u Radiološkoj službi Doma zdravlja u Zmaj Jovinoj ulici, koja radi pri Domu zdravlja, je smanjeno na 20-tak dana, od kada novi digitalni aparat radi punim kapacitetom.

Načelnica ove Službe dr Olivera Moc napominje da je prednost i to što je doza zračenja i za osoblje i za pacijente daleko manja, a snimak u digitalnom obliku se dobija odmah.

- Sva snimanja se obavljaju na novom rendgen aparatu. Obuka za lekare i tehničare počela je krajem maja i trajala je desetak dana. Radimo sada punim kapacitetom. Pacijenti koji su čekali su uglavnom do sada pregledani. Dnevno imamo oko 80 - 90 pacijenata, koji dobijaju nalaz radiologa i snimak na CD-u, koji može da se otvori na svakom kompjuteru. Oni to nose svom izabranom lekaru, ili specijalisti koji je to tražio - rekla je dr Olivera Moc načelnica Radiološke službe Doma zdravlja.

U Radiološkoj službi postoji i prioritet prilkom zakazivanja za snimanje, a hitni slučajevi se odmah upućuju u Opštu bolnicu.

- Sve pacijente koji su hitni odmah šaljemo u Bolnicu. Prioriteti, ipak, i kod nas postoje i oni se odmah primaju. To znači da se istog dana snima i svaka povreda, kao i slučajevi kada se sumnja na neki upalni proces - dodala je dr Olivera Moc.

Jedini problem sa digitalnim rendgen aparatom ponekad je i njegova prednost, to jest dobijanje snimka u digitalnom obliku, na CD-u. Najviše problema imaju pacijenti koji sa snimkom treba da odu u neku zdravstvenu ustanovu u Beogradu. Ali i tada, kaže načelnica Radiološke službe, rendgen snimak se može pogledati na svakom kompjuteru.

  • Pacijen

    23.02.2024 13:59
    Nema termina
    Ceka se dvadeset dana ako imas srece, ja cekam pola godine i ne mogu do termina preko izabranog lekara a direktno nece da mi zakazu.
  • :)

    03.07.2014 13:59
    Hmmmmm....
    Ne mogu da izdržim a da ne prokomentarišem ovaj članak.

    Na prvom mestu se govori o smanjenju doze zračenja za osoblje i pacijente. Ako je ovo slika montiranog aparata, čini mi se da se radi o DR sistemu digitalizacije, koji u suštini zahteva manju dozu od klasičnog sistema snimanja, ali pod uslovom da je aparat dobro podešen, osoblje dobro obučeno i da prihvati neke nove principe rada, što je kod nas dosta teško izvodljivo (pričam iz iskustva). U najboljem slučaju na našem području, doza se neznatno smanjuje.

    Druga stvar, u tekstu se kaže da se sminak može pogledati na svakom računaru, što je tačno, ali nije na svakom računaru moguće izvršiti dijagnostiku na osnovu snimka. Za ozbiljan pregled snimka radna stanica mora biti opremljena DICOM kalibrisanim monitorom od min 2MP, čija je cena oko 2000E pa na više. Pregled snimka na bilo čemu drugom nema nikakvog smisla i može da bude samo informativnog, a ne i dijagnostičkog karaktera.

    Divno je to što su u Pančevu dobili novi digitalni RTG aparat, ali oni koji daju izjave, mogli bi i malo da se upute u tehniku / tehnologiju koju će od sada koristiti, kako bi informacije koje objavljuju bile koliko toliko korektne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".