Sombor: Sramotna solidarna pomoć radnicima fabrike akumulatora

Prethodne nedelje fabrika akumulatora Sombor bila je na tri dana bez struje, a radnicima su isplaćeni sramotni iznosi "solidarne pomoći".
Prethodne nedelje fabrika akumulatora Sombor bila je na tri dana bez struje, a radnicima su isplaćeni sramotni iznosi "solidarne pomoći".

Ova situacija je bila savršena za izmeštanje finansijskog odeljenja van fabrike, a nije poznato koja je krajnja destinacija papirologije. Električne energije u Fabrici akumulatora Sombor nije bilo od utorka do petka i u tom periodu najveći broj zaposlenih nije dolazio na "posao". Ipak, poslednjeg radnog dana, uz dolazak struje, zaposlene je sačekalo još iznenađenja.

Radost zbog povratka na posao, dodatno je uvećalo neverovatno dobročinstvo uprave. Obezbeđene su novčane nadoknade za maj - u najmizernijim mogućim iznosima. Oni koji taj mesec opravdano nisu radili stekli su pravo na isplatu solidarne pomoći u iznosu od hiljadu dinara, dok je zaposlenima koji su bili na svom radnom mestu tokom meseca maja, radni sat vrednovan 120 dinara, što je manje nego da su bili angažovani preko omladinske zadruge.

U skladu sa dešavanjima u krugu, situacija se preslikala i na pripremu UPPR Fabrike akumulatora Sombor. Dokument još uvek nije predstavljen pa se u skladu sa tim odlažu ročišta za predstečajni postupak FAS-a. Zahtev je za sada, na iznos od dva miliona evra, uputila Findomestik banka, a pominje se i preduzeće "Cerski štit", usko povezano matičnim Farmakomom, koji po navodima, ozbiljnih prestoničkih medija, u ovom momentu duguje najmanje 500 miliona evra.

Zvanično, najveći poverilac u slučaju šabačkog koncerna je Međunarodna finansijska korporacija, deo grupe Svetske banke koja će, po predstavljanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije, i odlučiti kakva sudbina čeka Farmakom MB, a samim tim i Fabriku akumulatora Sombor.

  • Toma

    08.07.2014 07:20
    vojvođanske fabrike
    samo još jedna u nizu, koja je prodata kriminalcima i biće ugašena. ljudi ostaju bez posla, opština i država bez prihoda.
    kupovaćemo nekakve kineske random-ime akumulatore, umesto svoje.

    posle ćemo se slikati po novinama kada se otvori "pogon" koji zapošljava 10 radnika. A opušteno nam propadaju fabrike sa stotinama radnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina