Zrenjanin: Voda iz eko - česme ipak ispravna?

Kikindska firma "Envirotek", koja je graditelj eko - česme u zrenjaninskom naselju Bagljaš i koja brine o održavanju postrojenja, iznenađena je potezom Pokrajinske sanitarne inspekcije da zabrani upotrebu vode sa ove česme zbog toga što je utvrđeno da je ukupan broj aerobnih bakterija devet puta veći od dozvoljenog.
Kikindska firma "Envirotek", koja je graditelj eko - česme u zrenjaninskom naselju Bagljaš i koja brine o održavanju postrojenja, iznenađena je potezom Pokrajinske sanitarne inspekcije da zabrani upotrebu vode sa ove česme zbog toga što je utvrđeno da je ukupan broj aerobnih bakterija devet puta veći od dozvoljenog.

U ovom preduzeću kažu da su u četvrtak obavešteni da je upotreba vode zabranjena i na javnoj česmi u obližnjem selu Lazarevo.

- Kao što sam i ranije govorio, moja postrojenja imaju takve uređaje da je prodor bakterija nemoguć, i to odgovorno tvrdim. To je moguće samo sekundarno, iz vazduha, i to bezopasno. U nalazu Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu se navodi da je pronađeno devet puta više bakterija nego što je dozvoljeno za eko – česme. A po propisima, u vodi iz vodovoda dozvoljeno je da bude i više bakterija nego što je utvrđeno u česmi. Znači, iz vodovoda može takva voda, a iz javne česme ne može, što je stvarno besmislica – izjavio je vlasnik firme "Envirotek" Miroslav Kukučka, koji smatra da kod zabrane nije u pitanju briga za zdravlje građana već neke druge igre.

Po rečima vlasnika, "Envirotek" ima 79 takvih česmi širom Vojvodine, a zabrane se dešavaju samo u Zrenjaninu.

- Čudno je da se baš ovde javljaju problemi, a na Bagljašu su do sada građani odneli besplatno 5,2 miliona litara vode - kaže Kukučka. Kolegijum Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu, međutim, smatra da takozvane eko - česme nisu nikakvo rešenje i o tome je još pre nekoliko meseci obavestio javnost. Iz ove ustanove su poručili da ne postoji pojam "javnih eko - česmi" i da zbog nepostojanja optimalnog nadzora nad njima može doći do zagađenja vode mikrobiološkim, fizičkim, hemijskim i drugim činiocima, što bi moglo da predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".