Palić: Večerašnji program na filmskom festivalu

U glavnom takmičarskom programu 21. Festivala evropskog filma večeras će na Letnjoj pozornici na Paliću biti prikazana ostvarenja nemačkog reditelja Ditriha Brugemana "Stanice krsta" i islandskog autora Benedikta Erlingsona "O konjima i ljudima".
U glavnom takmičarskom programu 21. Festivala evropskog filma večeras će na Letnjoj pozornici na Paliću biti prikazana ostvarenja nemačkog reditelja Ditriha Brugemana "Stanice krsta" i islandskog autora Benedikta Erlingsona "O konjima i ljudima".

U Subotici počinje drugi takmičarski program "Paralele i sudari". Nemačko-francuska koprodukcija "Stanice krsta" (Kreuzweg) osvojila je ove godine na festivalu u Berlinu nagradu "Srebrni medved" za scenario, koji su zajedno napisali reditelj i njegova sestra, glumica Ana Brugeman. Uloge u ovoj savremenoj drami igraju Lea van Aken, Franciska Vajs, Florian Steter, Ana Brugeman i drugi. Prema sinopsisu, mlada Marija je rascepljena između dva sveta. U školi ova četrnaestogodišnja devojka ima tipična tinejdžerska interesovanja ali kada je kod kuće sa svojom porodicom ona sledi učenje društva Svetog Pija XII i njihovo tradicionalističko tumačenje katoličanstva. Sve o čemu Marija razmišlja i sve što čini mora biti ispitano pred Bogom, a pošto je Bog strog pastir, ona živi u stalnom strahu od toga da ne učini nešto pogrešno.

Islandski film "O konjima i ljudima" je žanrovska kombinacija komedije, drame i romanse. Osvojio je Gran pri prošle godine u San Sebastijanu, nagradu za najbolji film ove godine u Geteborgu, kao i nagradu za režiju na festivalu u Tokiju. Scenario Erlingsona predstavlja seosku romansu o povezanosti čoveka i konja. Ljubav se prepliće sa smrću, uzrokujući teške posledice. Prožet humorom, ovaj film je nežan, ali i odlučan portret zajednice u zabačenoj dolini, viđene iz perspektive konja. Program "Paralele i sudari", posvećen uglavnom istočnoevropskim kinematografijama, otvoriće danas popodne u sali "Jadran" u Subotici film iz Kazahstana "Vlasnici", koji je premijeru imao ove godine u Kanu. Reditelj, scenarista i montažer je Adilkan Jerzhanov. Prema sinopsisu, posle majčine smrti dva brata, bivši robijaš i ambiciozni glumac, i njihova mlađa sestra odlaze iz grada u zabačenu regiju ruralnog Kazahstana da žive u kući koju su nasledili. Nailaze na nasilno protivljenje bivšeg stanara i njegove bande. Korumpirana lokalna policija i nezainteresovane lokalne vlasti su od male pomoći.

Kritičari ocenjuju da ovaj film finom projekcijom apsurda prikazuje rutinsko narastanje nepravde do neočekivane okrutnosti, spram opšte indiferentnosti okoline. U istoj selekciji večeras učestvuje mađarski film "Iz nepoznatog razloga" reditelja, scenariste i snimatelja Gabora Reisa. U ovoj komediji i drami, koja je premijeru imala na nedavnom festivalu u Karlovim Varima, igraju Aron Ferencik, Katalin Takač, Zolt Kovač, Zalan Makranci, Mikloš Horvat, Balint Đerivanji, Roland Lukač. Aron živi kao prosečni dvadesetogodišnji čudak. Nedavno je diplomirao ali roditelji moraju da ga finansijski pomažu pošto još uvek traži posao. Dok proživljava agoniju zbog izgubljene ljubavi Aron konstantno biva prekidan kao da nije glavni junak sopstvenog života. Kako se navodi u festivalskom katalogu, ovo je nekonvecionalna priča o sazrevanju, o nepodnošljivoj lakoći mladosti, sa realističnim prikazima Budimpešte, grada u kome Aron živi.

Na 21. Festivalu evropskog filma, od 19. do 25. jula, održavaju se i tradicionalni ciklusi "Mladi duh Evrope", "Zemlja u fokusu: Gruzija", "Novi mađarski film", "Eko dokumentarci" i drugi programi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.