Pančevo: Kako zaštititi Stratište od skrnavljenja?

Tema sastanka predstavnika Gradske uprave, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i još nekoliko institucija bile su učestale krađe na Spomen-obeležju Stratište, kao i koje korake treba preduzeti kako bi se sprečilo dalje uništavanje spomenika.
Tema sastanka predstavnika Gradske uprave, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i još nekoliko institucija bile su učestale krađe na Spomen-obeležju Stratište, kao i koje korake treba preduzeti kako bi se sprečilo dalje uništavanje spomenika.

Od početka godine Spomen-kompleks Stratište na Jabučkom putu oskrnavljen je četiri puta. Za sada nepoznati počinioci odneli su veliki deo spomenika, tačnije bronzane delove. Pomoćnik gradonačelnika za pravna pitanja Božidar Brajer rekao je da treba uraditi projekat preparcelacije zemljišta, kako bi se svih pet parcela na tom području spojile u jednu. U tom pogledu, ako je spomenik pokrajinski, onda bi Grad bio dužan da svoje dve parcele prenese Pokrajini ili obrnuto.

Ako Vlada ovaj kompleks proglasi nacionalnim dobrom, on u imovinsko-pravnom pogledu može biti i republički. Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Miodrag Mladenović predložio je da delovi koji nedostaju budu zamenjeni drugim materijalom, koji ne bio bio atraktivan vandalima. Zamenik predsednika Skupštine Grada Tigran Kiš pokrenuo je i pitanje fizičkog obezbeđenja kompleksa i napomenuo da, što se duže čeka, to su veće šanse da će kompleks ponovo biti oskrnavljen.

Direktor JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Nenad Stanojević naglasio je da to javno preduzeće ne može da finansira održavanje spomenika koji nemaju status kulturnog dobra. On je pojasnio i da gradska Komisija za imenovanje i promenu naziva ulica i postavljanje spomenika nije sačinila listu u čijoj nadležnosti je održavanje spomenika.

– Jedino možemo da apelujemo na policiju da uhvati krivce. Finansijska sredstva za spomenike kulture ne postoje u programu poslovanja "Direkcije" za 2014. godinu. Nemamo ni sredstva, ni spisak – izjavio je Stanojević.

Predsednik Komisije za imenovanje i promenu naziva ulica i postavljanje spomenika Dejan Bosnić napomenuo je da je komisija samo jedna od karika u lancu odlučivanja šta će dalje biti preduzeto u slučaju ovog spomenika, ali da trenutno ne može ništa učiniti.

– Komisija nema nadležnost da radi ono što bi trebalo, a to je da izlazi na teren, angažuje sudskog veštaka, utvrđuje iznos štete, itd. U ovom trenutku, za članove komisije kojom predsedavam nema posla, niti mesta za naše reagovanje – ocenio je Bosnić.

Sredinom jula nepoznata lica su treći put od početka godine ukrala deo spomenika težak preko tonu, a samo nekoliko dana kasnije, 17. jula, nestao je i poslednji veliki bronzani deo. Za sada nije poznat ni iznos materijalne štete. Inače, na Stratištu je sahranjeno oko 12.000 Srba, Jevreja i Roma, koji su ubijeni za vreme Drugog svetskog rata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".