Subotica: Planinar u pohodu na Lenjinov vrh

Za oko tri nedelje, Subotičanin Nikola Kujundžić, član Planinarskog kluba "Spartak" učestvovaće u međunarodnoj visokogorskoj ekspediciji na vrh "Lenjin", visok 7.134 metra nadmorske visine.
Za oko tri nedelje, Subotičanin Nikola Kujundžić, član Planinarskog kluba "Spartak" učestvovaće u međunarodnoj visokogorskoj ekspediciji na vrh "Lenjin", visok 7.134 metra nadmorske visine.

Ekspediciju čini osmočlana ekipa visokogoraca iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Makedonije. Vrh Lenjin se nalazi na granici između Tadžikistana i Kirgistana, u okviru planinskog venca Pamir. Sama avantura dešava se od 27. jula do 17. avgusta, a osmočlana ekspedicija na put kreće avionom iz Beograda preko Istambula do Biškeka, glavnog grada Kirgistana, zatim od Biškeka ekspedicija nastavlja preko Oša, drugog po veličini grada u Kirgistanu, do baznog logora na 3.600 metara odakle kreće uspon na vrh.

Ekspedicija traje 22 dana, a planirani okvirni datum za izlazak na vrh je 10. avgust, a u toku penjanja planirano je postavljanje visinskih kampova na 4.200, 5.400 i 6.100 metara nadmorske visine. Nikola se planinarstvom bavi od 2003. godine i od tada se popeo na veliki broj planinskih vrhova, od kojih su najznačajniji ostvareni 2005. godine kada se popeo na najviši vrh Evrope "Elbrus", visok 5.642 metra. Dve godine kasnije, uspešno se popeo na najviši vrh Južne Amerike "Akonkagva", koji se nalazi na visini od 6.962 metra. Po rečima ovog planinara, savlađivanje ovog uspona za njega znači još jedan korak prema konačnom cilju, a to je odlazak na neki od Himalajskih vrhova visine preko 8.000 metara nadmorske visine.

Planinarski sport ne spada u grupu atraktivnih za sponzore, pa je tako subotički sportista osvajanje ovih impozantnih visina u većini slučajeva morao da finansira iz sopstvenih izvora i tek ponekom donacijom, a nažalost tako će biti i u ovom poduhvatu s obzirom da, kako kaže Nikola, i pored nekoliko poslatih molbi za sponzorstvo niko mu na molbe nije čak ni odgovorio, što je za njega vrlo razočaravajuće. On pritom napominje da, pored ličnog angažovanja, najveću podršku ima upravo od Planinarskog kluba "Spartak" čiji je član, ali ističe i značajnu podršku porodice i prijatelja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina