Kikinda: 180 korisnika u jednom Gerontološkom centru

Na teritoriji opštine Kikinda nije registrovan ni jedan privatni objekat doma za stare, a u okviru Gerontološkog centra postoje dva objekta – stari i novi dom, sa ukupnim kapacitetima za oko 180 korisnika.
Na teritoriji opštine Kikinda nije registrovan ni jedan privatni objekat doma za stare, a u okviru Gerontološkog centra postoje dva objekta – stari i novi dom, sa ukupnim kapacitetima za oko 180 korisnika.

Novi dom, kao namenski objekat izgrađen je po najvišim standardima koji obezbeđuje sve normative prostora, opreme i kadrova za kvalitetan život i boravak 60 korisnika. Ovaj dom je otvorenog tipa, a korisnici sami snose troškove boravka. U zavisnosti o tipu korisnika, cena boravka na mesečnom nivou je od 33 do 35 hiljada dinara. Prema rečima samih korisnika, kvalitet života u domu je na visokom nivou. Za budžetske korisnike na raspolaganju je objekat Starog doma.

Svakodnevna briga za više od stotinu korisnika ne znači samo pružanje odgovarajućeg smeštaja, ishrane, higijene i zdravstvene zaštite već i obogaćivanje svakodnevnog života. Opštu zdravstvenu zaštitu, medicinsku negu i rehabilitaciju pružaju lekar opšte prakse, lekari specijalisti kao konsultanti, medicinske sestre, fizioterapeut i negovateljice. Takođe, od januara ove godine, u kikindskoj Opštoj bolnici počelo je sa radom i Odeljenje za palijativno zbrinjavanje, kao i služba za produženo lečenje i negu.

Ustanove socijalne zaštite na ozbiljnom su ispitu u svakodnevnom uspešnom ispunjavanju svoju funkcije, kako bi se na što kvalitetniji načini izašlo u susret pojedincu i porodici u rešavanju problematike koje su donele bolest, starost, zavisnost od medicinske nege i pomoći. Naravno, od inspekcijskog nadzora do značajnijih ulaganja, država i u ovoj oblasti mora biti ažurnija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina