Palić: "Zimski san" zatvara festival

Na Letnjoj pozornici na Paliću večeras se uručenjem nagrada završava 21. Festival evropskog filma, a na kraju će, van konkurencije, biti prikazan "Zimski san" turskog autora Nuri Bilge Čejlana, koji je ove godine osvojio Zlatnu palmu u Kanu.
Na Letnjoj pozornici na Paliću večeras se uručenjem nagrada završava 21. Festival evropskog filma, a na kraju će, van konkurencije, biti prikazan "Zimski san" turskog autora Nuri Bilge Čejlana, koji je ove godine osvojio Zlatnu palmu u Kanu.

Od 19. jula u glavnom programu prikazano je 12 filmova u konkurenciji za nagrade, a u drugom takmičarskom programu "Paralele i sudura" deset ostvarenja pretežno iz istočnoevropskih kinematografija. Ovogodišnji festival obuhvatio je oko 80 filmova u različitim programskim celinama, u selekciji Petra Mitrića i selektorskog tima. Za nagrade Zlatni toranj, Palićki toranj i "Sejfi Teoman" konkurišu i dva nova domaća filma - "Čudna šuma" Sabolča Tolnaija i "Varvari" Ivana Ikića.

Tu su, uz mađarski film "Beli bog", izraelski "Bez motivacije" Tajle Lavije, grčki "Sitna riba" Janisa Ekonomidesa, islandski "O konjima i ljudima" Benedikta Elingsona, nemački "Stanice krsta" Ditriha Brigemana, gruzijski "Sastanci na slepo" Levana Kogašvilija, francuski "Grizi svoje kosti" Žan-Šarla Uea, švedski "Turista" Rubena Ostlunda, ruski "Levijatan" Andreja Zvjaginceva, italijanski "Čudesa" Alis Rorvaher. Svi ovi filmovi su nagrađeni ili vrlo zapaženi na velikim festivalima - Trajbeka, Kan, Berlinale, San Sebastijan, Tokio...

Na Paliću će ih ocenjivati žiri čiji je predsednik Pjer Anri Delo, osnivač programa "15 dana režisera" u Kanu, a članovi Karin Hofinger, programska direktorka Berlinala, mađarski reditelj Hajdu Sabolč, srpska glumica Hristina Popović i hrvatski reditelj i scenarista Dalibor Matanić. Program "Paralele i sudari", u kojem je prikazan i srpski film "Neposlušni" Mine Đukić, ocenjivaće žiri kritike u sastavu Tristan Primagi (Estonija), Havijer Garsija Puerto (Španija) i Nevena Matović (Srbija).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".