Pančevo: Nova deponija sredinom 2015. godine

U pančevačkom JP "Higijena" najavljuju da će probni rad nove sanitarne deponije na Dolovačkom putu krenuti polovinom novembra.
U pančevačkom JP "Higijena" najavljuju da će probni rad nove sanitarne deponije na Dolovačkom putu krenuti polovinom novembra.

Pre toga saniraće se oštećena, a moraju da se reše i imovinsko-pravni odnosi za pristupni put, sa vlasnicima okolnih parcela. U punom obimu deponija, koja se gradi od 1993. godine trebalo bi da počne da radi sredinom maja 2015. godine. Za više od 20 godina, od kada je počela da se gradi nova deponija na Dolovačkom putu, promenilo se sedam vlasti, ali ona i dalje ne radi. Vreme je za sve te godine dodatno uništilo već napravljeno, pa je zato morao da se napravi projekat sanacije. A da bi se nova deponija i završila, potreban je, opet, dodatni novac. Švedski razvojni fond je, preko svog zastupnika, preduzeća IMG, u taj posao uložio 440 hiljada evra, a Grad Pančevo oko 130 hiljada evra, odnosno 15 miliona dinara.

- Probni radovi na deponiji će krenuti u novembru. Ceo projekat će biti završen 15. maja 2015. i to će praktično i biti početak radova nove deponije. Sve je zacrtano memorandurom, rekla je direktorka "Higijene" Milica Jovanović. Od novca donatora finansiraće se, između ostalog, radovi na rekonstrukciji postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i instalacija optičkih kablova.

Od gradskog novca biće plaćena popravka oštećene opreme, radovi na telu deponije, pomoćnim objektima... Najveća investicija koja će biti sprovedena do početka rada nove deponije je kupovina kompaktora.

- Data je specifikacija za kupovinu laboratorijske opreme koja nedostaje i urađena je tenderska dokumentacija za nabavku kompaktora, koji je najvredniji deo ove investicije. On košta oko 33 miliona dinara, rekla je Milica Jovanović. Istovremeno, kaže direktorka "Higijene", radi se i na rešavanju problema sa imovinsko-pravnim odnosima za pristupni put ka novoj deponiji.

U "Higijeni" obećavaju da će nova sanitarna deponija početi da radi 2015. godine, dok je početak probnog rada predviđen za novembar ove godine. Kada bude proradila, kako kažu u "Higijeni", funkcionisaće po svim evropskim normama. Istraga o tome šta se dešavalo u prethodnih više od 20 godina je skoro nemoguća, jer više nema ni papira o tome koliko je naših para uloženo u ovu investiciju.

Prvi izvođač je bio beogradski "Alkaves", ali se ne zna koliko mu je "Higijena" platila za grube zemljišne radove. Od 2006. godine nastupa "Montera". Po nezvaničnim podacima kojima raspolaže Televizija Pančevo, "Monteri" je plaćeno oko 290 miliona dinara da završi radove na deponiji, koji do sada nisu završeni.

  • 02.08.2014 18:05
    hahaha
    Preko 20 godina i 7 vlasti nesposobno da sagradi cak ni deponiju...
    Kako se ne zna ko je radio i kome je koliko placeno? Pa onda svi koji su imali veze sa tim u zatvor. Nece niko ici u zatvor? Pa onda treba da nastane zestoki pokolj i gradjanski rat! I to ne samo zbog deponije nego koliko vas je podmuklih pacova kralo preko 30 godina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina